Hlavní obsah

Italský restauratér nemohl sehnat číšníky, tak si pořídil roboty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel restaurace v jihoitalském přímořském letovisku Sorrento se před nadcházející letní sezonou rozhodl po svém vyřešit vleklý problém s nedostatkem personálu. Pořídil si dva robotické číšníky, kteří donesou objednaná jídla hostům až ke stolu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Co jsem měl dělat?“ vysvětloval svůj počin Mario Parlato, který už před delší dobou začal hledat pomocníky. Jeho snaha ale vyšla naprázdno, informoval server Corriere Adriatico.

Personální mezery v restauraci s panoramatickou vyhlídkou na Neapolský záliv proto nezaplní svižní číšníci a číšnice, ale dva roboti. Investice vyšla na 36 tisíc eur (910 tisíc Kč).

„Nabízíme číšníkům řádnou pracovní smlouvu na osm měsíců ročně, ale nemůžeme žádné sehnat. Většina mladých lidí, kteří přijdou na pohovory, chce volné víkendy. Práce v gastronomii je vlastně nezajímá,“ stěžuje si pan Mario.

Připouští, že roboti nikdy plně nenahradí číšníky z masa a kostí. „Umí doprovodit zákazníky ke stolu, přinést jim jídlo i pití a popřát jim dobrou chuť. Ale laskavost a sympatie lidí, kteří tuto práci dělají s vášní, jsou nenahraditelné,“ dodal restauratér.

Podle asociace Assoturismo Confesercenti chybí v italském turistickém průmyslu nejméně 50 tisíc lidí. Nejsvízelnější je prý situace v přímořských letoviscích na severním Jadranu.

Nejsou lidi, lká před sezonou italský turistický průmysl

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám