Hlavní obsah

Itálie vyhlásila boj agresivním krabům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie se rozhodla bojovat proti sílící invazi extrémně agresivních krabů modrých, jejichž hejna se valí do Evropy ze západního Atlantiku a likvidují téměř vše, co jim přijde pod klepeta. V některých lagunovitých vodách Apeninského poloostrova se tito korýši rozmnožili natolik, že působí značné hospodářské škody.

Itálie bojuje s invazí agresivních krabůVideo: Reuters

 
Článek

Krabi modří, kteří dostali jméno podle zabarvení klepet, požírají mušle, rybí jikry i další mořské plody. A nepohrdnou ani rybářskými sítěmi.

Že se do boje proti krabům modrým pouštějí právě Italové, není překvapením. Jsou totiž největšími producenty mušlí v Evropě a třetími největšími na světě po Číně a Jižní Koreji.

Podle italské televizní stanice RAI vláda vyčlenila 2,9 miliardy eur (70,3 mld. Kč) na dotace pro rybářské farmy, které se samy pokusí ve svých rajonech stavy nežádoucích krabů snižovat.

Finanční pomoc slíbil ministr zemědělství Francesco Lollobridiga během víkendové návštěvy delty Pádu v severní Itálii, kde se krabi modří usadili ve velkém. V pondělí pak vláda premiérky Giorgie Meloniové zmíněný program finanční výpomoci schválila.

Některé z nejvíce postižených rybářských podniků v oblastech kolem Benátek a Terstu nečekaly a vzaly věc do svých rukou tím, že zvýšily přísun krabů do restaurací, které mají tuto delikatesu v nabídce.

„Vymýšlejte nové recepty“

Poslanec Mauro Malaguti mezitím apeloval na italské kuchaře, aby krabí pokrmy připravovali v co největším množství a v co nejvíce obměnách. „Krab modrý je velmi chutný. Je možné s ním připravit výborné špagety a také vymýšlet nové recepty,“ prohlásil.

„Nejlepší recepty musíme oceňovat. Můžeme tak zesílit výlov krabů a osvobodit naše moře od tohoto agresivního živočišného druhu,“ dodal.

Ministr Lollobrigida se zmínil také o kampani se sloganem „Krab štěstí“. Narážel na to, že krabí maso má vysoký obsah vitamínu B12, který je podle odborníků nezbytný pro optimalizaci nálady člověka a podporuje pocit pohody a štěstí.

Proč se krabi modří tak rychle valí do Evropy, řeší mezitím odborníci. Někteří nevylučují, že to může souviset se změnami klimatu.

Záhadné úhyny tisíců korýšů u anglických břehů. Vědci se přou o příčinu

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám