Hlavní obsah

Itala osvobodili po devítileté drahé právní bitvě kvůli krádeži jednoho lilku

Ital, který v roce 2009 ukradl jeden lilek, byl po devítileté právní bitvě osvobozen. Italští daňoví poplatníci ale za kuriózní proces zaplatí tisíce eur, napsal deník La Repubblica.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Policie tehdy 49letého muže dopadla v roce 2009 nedaleko jihoitalského města Lecce. Pokoušel se utéci ze soukromého pole a v kbelíku měl jeden lilek v ceně zhruba 20 centů (pět korun). Tvrdil, že je nezaměstnaný a že nemá peníze na jídlo pro své děti.

Soud v Lecce muže nejprve odsoudil na pět měsíců vězení a nařídil mu zaplatit pokutu 500 eur (12 700 korun). Trest byl posléze snížen na dva měsíce vězení a pokutu 120 eur (3050 korun). Advokát se ale odvolal ke kasačnímu soudu v Římě, tedy nejvyššímu italskému odvolacímu soudu, který muže nakonec osvobodil.

Kasační soud kritizoval soud nižší instance, že nevzal v úvahu mužovu finanční situaci, a zároveň vyjádřil znepokojení nad částkou veřejných financí, kterou proces pohltil. Daňoví poplatníci za soudní výlohy nemajetného obžalovaného zaplatí až 8000 eur (přes 200 000 korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám