Hlavní obsah

Írán plánuje ostrov jen pro ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve snaze povzbudit turistiku v dosud málo navštěvované části země přišel Irán s novátorskou myšlenkou. Hodlá zde zřídit ostrov vyhrazený jen pro ženy. Pro tento velký projekt byl už vybrán ostrov Arezou na jezeře Urumyie v provincii Západní Ázerbajdžán.

Článek

Podle striktního výkladu islámského zákona se ženy nesmí na veřejnosti mísit s muži, a mnohé činnosti jsou jim proto zakázány. Plánovaná segregace žen na ostrově je tedy jakýmsi krokem vpřed.

"Na ostrově Arezou nebudou žádní muži. Veřejná doprava, restaurace i jiná zařízení, vše to bude v rukou žen," vysvětlil místní úředník, který se představil jako Aghai. Nejde o zcela první místo, které je určeno pro odpočinek výhradně žen. V Iránu mají ženy vyhrazené části pláží, kde si mohou sundat šátky z hlav a obléci se do plavek.

Dokonce existuje několik parků, které mohou navštěvovat jen ženy. Toto zařízení má pro ně velký význam, protože na veřejnosti, kde se pohybují také muži, si musejí tělo zahalovat do dlouhých volných kabátů a přes vlasy nosit šátek. V některých vládních institucích je dokonce povinný čádor, což je černý, vše zakrývající volný oděv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám