Hlavní obsah

Indka poslala svého nastávajícího v den svatby do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Rozhovory, reportáže v televizi, nabídky k sňatku i návrhy ke vstupu do politiky teď jen prší na Nišu Šarmovou. Indická hrdinka poslala svého nastávajícího do vězení v den, kdy spolu slavili svatbu. Důvodem byl jeho požadavek na zvýšení věna.

Foto: Veolia

Karafy můžete objednat v e-shopu Nadačního fondu Veolia nebo zakoupit v pěti pražských kavárnách Mama Coffee.

Článek

Jedenadvacetiletá studentka informatiky nikdy nezapomene na hněv, který ji zachvátil, když po zahájení svatebních oslav, ale ještě před hinduistickým náboženským obřadem její 25letý snoubenec Muniš Dalál požádal povýšeně a neslušným způsobem jejího otce o 25 000 dolarů jako dodatečné věno. A to indický zákon zakazuje.

Policii zavolala ve svatebních šatech

Nevěsta neotálela a ve svém svatebním rouchu červené barvy zatelefonovala na policii v Noidě u Dillí. Policisté se dostavili jako nečekaní hosté, ženicha zatkli a teď ještě pátrají po dalších členech jeho rodiny. "Tahle dívka zahájila revoluci, je to hrdinka," prohlašuje Vandana Šarmová z výboru pro posílení práv žen s poukazem na odvahu, kterou nevěsta prokázala, když se odvážila označit ty, kdo ji chtěli využít jen jako pouhý předmět zisku.

"Doufám, že můj hlas poslouží mnoha dívkám, aby se už nebály promluvit," říká odvážná nevěsta, který si až později uvědomila, co vlastně udělala. Minulý týden Niša poskytla rozhovor rozhlasové stanici v Dillí a výsledkem bylo, že se do jejího domu nahrnuly televizní štáby a za nimi fronta indických i zahraničních reportérů. Přes noc se stala celebritou. V domě svých rodičů jim ukázala dvě auta, dvě ledničky, dva televizory, dvě kuchyně a veškeré vybavení dvakrát, které předběžně požadovala Munišova rodina. Jedna sada byla určena pro ženicha a druhá pro jeho bratra.

Nápadník si našel dívčinu rodinu podle inzerátu v nedělní příloze Sňatky deníku The Times of India. List stejně jako ostatní periodika každý týden zveřejňuje tisíce inzerátů, v nichž mladí lidé hledají partnera. V Indii je ovšem uzavření manželství záležitostí, o níž většinou rozhodují otcové nebo příležitostně strýcové. Přestože indické ženy v posledních letech získaly vysoké postavení v politice i ve vládě, generalitě ozbrojených sil i ve vedení podniků, jejich rodinná situace v drtivé většině případů bývá taková, že jsou obvykle závislé na manželovi a jeho rodině.

Nevěsty prostředkem získání příjmů

Ženy jsou považovány za prostředek k získání příjmů do takové míry, že v roce 2001 bylo v Indii oznámeno 7000 případů vražd nevěst, protože jejich rodiny se opozdily s placením věna nebo nechtěly zaplatit dodatečné věno. Požadovat ho je ale zločin. Toto číslo je ale velmi zavádějící, jelikož podle střediska pro sociální rozvoj při indické vládě "je nahlášeno pouze jedno procento případů násilí nebo vražd, jejichž oběťmi jsou nevěsty".

Tyto okolnosti vedou v této zemi, kde je většina z více než miliardy obyvatel postižena chudobou, k tomu, že se páry snaží mít pouze syny. Mít holčičku je pro ně nakonec velmi nákladné. Vraždy děvčátek jsou velmi časté a určování pohlaví plodu v těhotenství elektronickou cestou - což je v některých indických státech také zakázáno - vede k tomu, že spousta žen se rozhodne pro potrat, když zjistí, že čeká holčičku.

V důsledku toho všeho patří Indie k těm několika málo zemím na světě, kde mužská populace převládá nad ženskou. A také naděje na dožití se vysokého věku je u Indů větší než u Indek. Přání mít syna zachází až tak daleko, že minulý týden policie v Haidarábádu ve státě Ándhrapradéš zatkla pět osob, které zaměnily holčičku za chlapečka. Otec holčičky přitom musel zaplatit tučnou sumu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám