Hlavní obsah

Indie drží smutný rekord v počtu úmrtí při pořizování selfie

Až při cestě do Indie navštívíte slavný chrám Tádž Mahal, budete stát na okraji zrádného útesu anebo uvidíte přijíždějící vlak - možná by bylo lepší jednoduše si užít kouzlo této chvíle a nepokoušet se o dokonalé selfie. Pak vám nebude hrozit, že přispějete do neradostné statistiky, kvůli které se Indie stala zemí s nejvyšším počtem zaznamenaných smrtelných nehod při pořizování fotografie sebe sama.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak napsala agentura AFP, od března 2014 bylo v Indii zaznamenáno 127 potvrzených úmrtí při pořizování selfie. Při snaze pořídit svou co nejúžasnější fotografii zemřelo v Indii víc lidí než za stejné období ve zbytku světa, zjistila studie americké Carnegie-Mellonovy univerzity a indického informačního ústavu Indraprasth.

Podle autorů studie pohání milovníky tohoto typu fotografií touha získat exkluzivní záběr, který jim na sociálních sítích vynese co nejvíce palců nahoru, sdílení a pochvalných komentářů.

„V důsledku toho jen během roku 2015 na světě zemřelo víc lidí kvůli selfie než při útocích žraloka,“ napsali autoři.

Mezi potvrzenými oběťmi jsou například tři studenti v severní Indii, kteří zahynuli, když se chtěli vyfotit před přijíždějícím vlakem. Další student zahynul, když se pod ním ulomil okraj útesu, na kterém stál, a on se zřítil do 18 metrů hluboké strže.

Japonský turista si zlomil vaz při pádu ze schodů Tádž Mahalu, na nichž uklouzl při pořizování selfie, a sedm lidí se utopilo, když pózováním před fotoaparátem v chytrém telefonu příliš zatížili okraj lodi, jež se s nimi převrátila.

Indie vede s náskokem

Na druhém místě celosvětového žebříčku se umístil Pákistán s devíti potvrzenými případy úmrtí, následovaný Spojenými státy s osmi a Ruskem s šesti smrtelnými selfie-nehodami.

Indická populace 1,25 miliardy obyvatel téměř čtyřnásobně převyšuje americkou a šestkrát pákistánskou, ovšem to nevysvětluje obrovský nepoměr v počtu úmrtí při pořizování selfie. Nejlidnatější země světa, Čína, kde žije 1,37 miliardy obyvatel, za stejné období zaznamenala jen čtyři úmrtí spojená se selfie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám