Hlavní obsah

Indická stařenka staví ve vesnici toalety, chce šířit povědomí o hygieně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmaosmdesátiletá žena jménem Rakkhi se stala ve své vesnici Badali ležící v indickém státě Džammú a Kašmír obdivovanou osobou. Navzdory vysokému věku se totiž pustila do výstavby toalet za účelem šíření povědomí o hygieně. V mnoha oblastech Indie je totiž stále obvyklé vykonávat potřebu venku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Indická stařenka se rozhodla postavit ve vesnici toaletyVideo: Reuters

 
Článek

„Pustila jsem se do stavění toalet, aby naše děti nemusely vykonávat potřebu venku. Chci, aby záchod používali všichni, neboť právě jeho absence bývá příčinou mnoha nemocí,“ svěřila se žena agentuře Reuters.

Rakkhi rovněž přiznala, že neměla na výstavbu toalet žádné peníze, a tak se do zednické práce dala sama. „Můj syn mi připravil pojivou hmotu a já jsem poté pokládala jednu cihlu za druhou. Během sedmi dní by měly být toalety dokončeny,“ vysvětlila serveru ANI News.

Svým odhodláním ve vesnici vzbudila velkou pozornost a rázem se stala obdivovanou osobou. Řadu tamních obyvatel už stihla inspirovat a mnozí se rozhodli ji následovat.

Premiér chce záchod do každé domácnosti

Vyprazdňování na veřejnosti představuje jeden z největších hygienických problémů v zemi.

Každý rok v Indii přijde o život kolem 68 tisíc dětí ve věku do pěti let kvůli střevním problémům způsobeným nuznými hygienickými opatřeními a nekvalitní vodou. Venkovní defekace rovněž představuje zvýšené riziko pro ženy a dívky v souvislosti se sexuálními útoky.

Těchto problémů si je vědom i premiér Naréndra Módí, který slíbil, že do roku 2019 bude záchod součástí každé domácnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám