Hlavní obsah

Ikonický levanter zahalil Gibraltarskou skálu do oblačného závoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologický úřad Gibraltaru zveřejnil ve čtvrtek časosběrný snímek Gibraltarské skály, na jejímž vrcholku se formoval mrak, který Gibraltaru vytvářel přízračný závoj. Za unikátní jev je zodpovědný středozemní vítr levanter.

BEZ KOMENTÁŘE: Časosběr zachytil tvorbu mraků nad horou na Gibraltaru.Video: Reuters

 
Článek

Skála tyčící se nad mořem do výšky 426 metrů nabízí řadu unikátních výhledů. Chvíle, kdy kolem ní levanter formuje mraky, patří k těm bezesporu nejkouzelnějším.

Levaneterem nazývají na Gibraltaru východní vítr, ve francouzštině se pak jmenuje levant a ve španělštině levante. Pochází z latinského slova východ, ve smyslu „sol levante“, tedy východ slunce.

Vítr se tvoří ve středu Středozemního moře nebo kolem Baleárských ostrovů, vane západním směrem, přičemž největší intenzity nabývá právě v Gibraltarském průlivu. Na Gibraltarské skále formuje mraky, do města Almería pak přináší vyšší teploty, když předtím vane pouštní oblastí.

Středomořské větry

Sever: Tramontane

Severovýchod: Gregale

Východ: Levante

Jihovýchod: Sirocco

Jih: Ostro

Jihozápad: Libeccio

Západ: Ponente

Severozápad: Mistral

Ke zformování mraků na Gibraltarem je však zapotřebí specifických podmínek. U Gibraltaru obsahuje levant značné množství vlhkosti. Když jsou pak podmínky takové, že vítr vystoupá nad skálu, začne se vlhkost kondenzovat. Poté vytvoří mrak, který proudí západně od vrcholu skály.

Pokud je však vlhkost větru příliš nízká a stabilita v jeho spodní vrstvě vysoká, oblak se nevytvoří. Vlhký vzduch totiž nemůže vystoupat do dostatečné výšky. Kondenzace vlhkosti je navíc citlivá i na malé změny, a když se vítr přes skálu stočí na jihovýchod, vlhkost poklesne a mrak se opět nevytvoří.

Reklama

Výběr článků

Načítám