Hlavní obsah

Ikonický GIF se na internetu vydražil za miliony

Za neuvěřitelných 12 milionů korun se na internetu vydražil ikonický GIF Nyan Cat. Běžící kočička, za kterou vlaje duha, se na síti poprvé objevila před 10 lety a stala se virálním hitem. Její autor Chris Torres se proto rozhodl oslavit výročí grafickým remasterem, který nabídl do 24hodinové aukce, kde cena brzy vystoupala do závratných výšin.

Foto: Profimedia.cz

Kočička Nyan Cat se poprvé objevila před deseti lety v dubnu.

Článek

Torres svůj výtvor dražil skrze portál Foundation, kde se prodává umění za kryptoměnu ethereum (ETH). Cena začínala na třech ETH, což odpovídá 1544 dolarům (33 400 korun) a po 24 hodinách se vyšplhala na 300 ETH, tedy 590 tisíc dolarů (12,7 milionu korun), uvádí server LadBible. Kupec internetového díla zůstal anonymní, na portálu se objevil pouze jako oxy7eb2...3f6b.

Sám autor byl překvapen, jaké hodnoty jeho digitální dílo dosáhlo. „Úspěchem jsem velmi překvapen, největší radost mám však z toho, že jsem v podstatě otevřel dveře zcela nové ekonomice v kryptosvětě obchodující s memy (myšlenkový koncept, často různé vtipy, šířící se internetem, pozn. red.),“ uvedl Torres.

„Sám jsem ohledně kryptoměn nováčkem, ale vidím v nich velký potenciál. Mám pocit, že přesně tohle jsem potřeboval a bude úžasné sledovat, kam to povede,“ komentoval.

Inspiroval ho vlastní kocour

Lehce bizarní GIF Nyan Cat se na internetu poprvé objevil začátkem dubna 2011. Vyobrazuje kočku běžící vesmírem, která po sobě zanechává duhovou stopu, v pozadí pak hraje japonská hudba jako ze starých videoher.

„Podobu Nyan Cat inspiroval můj kocour Marty, který překročil Duhový most, ale jeho duše žije dál,“ vysvětlil Torres s odkazem na příběh, v němž zesnulá zvířata překročí most z duhy, aby se dostala do ráje se zelenými loukami a kopci, v němž si hrají.

Láhev skotského svatého grálu se prodala za desítky milionů korun

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám