Hlavní obsah

Igráček, kultovní hračka vašeho dětství, má vlastní výstavu

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V suterénu Petřínské rozhledny můžete navštívit výstavu mapující historii a vývoj dnes už kultovní české hračky Igráčka. Na své si přijdou děti i jejich rodiče, kteří nad původními postavičkami určitě zavzpomínají na své dětství.

Igráček, dnes již kultovní česká hračka

 
Článek

Fenomén Igráček vznikl v sedmdesátých letech, kdy česká firma Igra a její návrháři Jiří Kalina a Marie Krejchová navrhli první postavičku zedníka. Igráček byl na svoji dobu velice nápaditý. Byla to taková česká varianta zahraničního lega, které bylo tehdy pro většinu lidí jen těžko dostupné.

Po roce 1989 Igráčka z českých pultů vytlačily dovážené zahraniční hračky a na českou klasiku se zapomnělo. Po téměř dvaceti letech ale práva na Igráčka koupil Miroslav Kotlík a českému výrobku opět vrátil jeho slávu.

Igráček prošel modernizací. Jeho profese byly připodobněny těm dnešním a především získal celou řadu doplňků od aut až po vlastní domy.

Dotýkat povoleno!

Některé z dnešních variací Igráčka si děti mohou přímo na výstavě osahat a hrát si s nimi. Navíc je v prostorách rozhledny vytvořen i malý vědecký koutek, kde si ti nejmenší mohou vyzkoušet, jak se vyrábí elektřina nebo popřemýšlet nad fungováním mechaniky a optiky.

V jedné z vitrín se pak můžete podívat, jak to vypadá, když si návrháři v továrně hrají a hledají nápady, jak Igráčka oživit. Najdete tu postavičky s přilepenými křidýlky, dlouhými vlasy nebo netypickým oblečením.

Výstava je v turistické sezoně otevřena každý den od 10 do 22 hodin a vstupné je zdarma. Není nutné zakoupit vstupenku na ochozy Petřínské rozhledny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám