Hlavní obsah

Hroši v Kolumbii hledají kvůli suchu potravu ve městě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolumbijci žijící v oblasti nedaleko velkoměsta Medelín si pomalu zvykají na dosud nevídaný obrázek. Kolem lidských obydlí se začalo pohybovat několik hrochů ze skupiny zvířat dosud volně žijících u nedalekých bažin. Podle biologů je za tím výjimečné sucho, kvůli němuž nenacházejí tito vodní savci dostatek potravu ve volné přírodě, uvedla stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Hroši žijící nedaleko Escóbarova někdejšího ranče

Článek

Hroši se do provincie Antioquía dostali v 80. letech za působení neblaze proslulého drogového bosse Pabla Escóbara, který do své soukromé zoo ilegálně dovezl řadu afrických zvířat, mimo jiné slony a žirafy. Po jeho smrti v roce 1993 byla většina zvířat umístěna v zoologických zahradách, několik hrochů se však dostalo do volné přírody a rozmnožili se. V současnosti jich v bažinaté oblasti nedaleko Escóbarova někdejšího ranče žije na šest desítek.

Několik jedinců se nedávno začalo objevovat na pastvinách spolu s dobytkem a dvojice z nich dokonce v ulicích městečka Puerto Triunfo. Místní lidé varují děti, aby se k hrochům nepřibližovaly, řada obyvatel však už podle médií bere krotnoucí zvířata jako atrakci a fotí si je.

Podle biologů však není situace pro zvířata ani lidi vyhovující, a proto hodlají „městské“ hrochy uspat a převézt do zoologické zahrady. Tam měla podle dřívějších plánů skončit i ostatní zvířata, nenašlo se však zařízení, které by o tolik hrochů stálo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám