Hlavní obsah

Horské sjezdovky ničí vegetaci

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělý sníh rychle ničí vysokohorské porosty. Švýcarská studie uvádí, že se tak trvale snižuje jak množství rostlin, tak jejich druhů. "Ve vyšších polohách, zejména nad čárou věčného sněhu a na upravovaných sjezdovkách, se obnova vegetace stává stále obtížnější," uvedl Christian Rixen z vědeckého týmu švýcarských a německých univerzit.

Článek

Nejpostiženější jsou časně kvetoucí druhy. Umělý sníh totiž taje pomaleji než přírodní, takže vřes a dřípatka na sjezdovkách vytlačují citlivější koniklec.

V největší srovnávací studii vegetace ve dvanácti alpských střediscích vědci zjistili, že množství rostlin tam pokleslo o devět procent a současně se snížil počet druhů o jedenáct procent. Výhled do budoucnosti je ještě chmurnější, protože tento negativní trend se výrazněji projevuje ve vyšších polohách. Přitom už v současnosti se ukazuje, že v důsledku teplejšího podnebí se umělé zasněžování stává běžným a lyžařská střediska se postupně posouvají výše.

Škodí i mechanické úpravy svahů

Podobně ohrožuje vysokohorskou vegetaci i mechanické upravování sjezdovek. Nejde jen o bezprostřední škody způsobené těžkou technikou, ale odstranění balvanů a dalších lyžařských překážek se promítne ve zvyšování zranitelnosti půdy vůči erozi. Ačkoliv se zvýší atraktivita hor pro lyžaře, naopak poklesne atraktivnost horských luk pro turisty v létě, nemluvě o ztrátách biologické hodnoty území. "Následky budou v příštích letech dramatické," varoval Rixen.

V současnosti potřebuje čtyřicet procent lyžařských areálů v Rakousku a v Itálii umělé zasněžování. Ve Švýcarsku je to sice méně, ale i tam se tato praxe rychle šíří. Během příštích 30 až 50 let se v důsledku globálního oteplování linie zimního sněhu v horách posune o 300 až 600 metrů výše, dodává studie.

Výběr článků

Načítám