Hlavní obsah

Holčička se narodila s extrémně vzácnou vadou v obličeji

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácnou vadou trpěla šestiměsíční dívka ze Severní Karolíny. Na tváři se jí objevila druhá ústa včetně rtů, zubů a jazyka. Dítě podstoupilo operaci, při které lékaři dvoucentimetrová ústa odstranili.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když se ve 28. týdnu těhotenství objevila u nenarozeného děvčátka druhá ústa, mysleli si lékaři nejdříve, že se jedná o cystu či nádor. Fakt, že by se mohlo jednat o druhá ústa, je totiž výrazně nepravděpodobný. Od roku 1900 bylo s takzvanou diprosopií zaznamenáno pouze 35 lidí, kterým se zdvojila nějaká část tváře, informoval britský Daily Mail s odvoláním na British Medical Journal.

Podle lékařů dívčina druhá ústa neměla napojení na ta hlavní a holčička mohla normálně dýchat, jíst a pít. Lékaři uvedli, že ve druhých ústech se dokonce objevovaly sliny.

Život kotěte se dvěma tvářemi netrval dlouho

Koktejl

Při operaci, kterou nejmenovaná dívka podstoupila, lékaři odstranili nepotřebný orgán včetně podpůrných kostí. Operace dopadla dobře, během několika měsíců se dívka uzdravila a její stav nebude vyžadovat další léčbu. Lékaři si však všimli oslabeného svalu v pravé dolní části rtu, což by mohlo znamenat, že část úst nebude fungovat zcela správně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám