Hlavní obsah

Holandští studenti vyrobili alkohol v prášku, bude to hit

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

V dobách dávno minulých byl hitem letního osvěžení rozpustný nápoj Vitacit, který mnohé děti s oblibou pojídaly i nerozpuštěný. Na stejné bázi teď vymysleli nizozemští studenti alkoholický drink v prášku. Pytlíček s krystalickou hmotou se rozpustí ve vodě a vznikne mírně alkoholický nápoj. Ten by podle výrobců mohl být prodejný i dětem.

Článek

Dvacetigramové balení Booz2Go stojí kolem jednoho eura, či eura padesáti. V přepočtu lze tedy rozpustný alkohol koupit za 28 až 42 korun. Po smíchání s čistou vodou vznikne z prášku perlivý, limonádově zbarvený a ovocně vonící nápoj s tříprocentním obsahem alkoholu.

"Tržně se zaměřujeme na mladé lidi. Ti jsou tím mnohem více zaujatí, protože je to srovnatelné s míchanými nápoji Bacardi," tvrdí dvacetiletý Harm van Elderen.

A rozpustný alkohol se dostane do rukou i nezletilým. "Protože ten alkohol není v rozpustné formě, můžeme ho prodávat i lidem do šestnácti let," tvrdí manažer projektu Martyn van Nierop.

O alkohol v prášku má zájem také řada společností, které se tak vyhnou placení vysokých daní z prodeje lihovin. Ty se odvádějí pouze v případě, že je alkohol v tekuté formě.

V Nizozemí se může pít alkohol a kouřit od šestnácti.

Reklama

Výběr článků

Načítám