Hlavní obsah

Hlubinný maratónec zdolává Loch Ness

DPA, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ledové vody skotského jezera Loch Ness hostí od neděle neobvyklého obyvatele - bývalého britského hasiče Lloyda Scotta (41), který vyrazil po dně na 42 kilometrů dlouhou 12denní pouť.

Foto: Milan Haluška

Zámek Fryštát

Článek

"Jsem pěkně nervózní," přiznal otec tří dětí před prvním sestupem do hlubin, kde bude hodinu denně čelit téměř nulové viditelnosti, extrémnímu chladu, a podle svých slov možná i setkání s legendárním praještěrem, Nessií.

Kdo se lekne více?

"Jestli ji potkám, nejsem si jist, kdo z nás dvou se lekne víc. Ale na mojí měděné helmě by si vylámala zuby," řekl Scott stanici BBC.

"Lidé si myslí, že jsem trochu blázen, protože dno tohoto jezera je velmi členité a nesnadné k zdolávání," uvedl dobrodruh, který v minulosti bojoval se zhoubnou chorobou krve a akci naplánoval v rámci propagace charitativního projektu Děti bez leukémie. Pohybovat se bude v průměru devět metrů pod hladinu tajemného jezera, oblečen do staré potápěčské výstroje o hmotnosti 90 kilogramů.

Jistota plavidla

Scott absolvoval více než měsíční potápěčský kurz. Jeho putování bude monitorovat ze speciálně upraveného člunu osmičlenný tým, který potápěče v případě potřeby vyzvedne na hladinu. Plavidlo bude kotvit v místě přerušení trasy.

Je ironií, že Scott zahájil kuriózní experiment ve stejný den, kdy keňský běžec Paul Tergat vytvořil v Berlíně maratónský rekord v čase 2 hodiny, 4 minuty a 55 vteřin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám