Hlavní obsah

Hitlerova tužka vynesla v aukci jen zlomek očekávané ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za 5400 liber (148 tisíc Kč) se v aukční síni v severoirském Belfastu prodala postříbřená tužka, která s největší pravděpodobností patřila nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi. Je to jen zlomek očekávané ceny, která se před dražbou odhadovala až na 80 tisíc liber (2,2 milionu Kč).

Tužka s iniciálami AH, kterou dala Hitlerovi Eva Braunová.Video: AP

 
Článek

Podle televize Sky News koupil tužku v dražbě přes internet zájemce, jehož jméno aukční síň Bloomfield Auctions nezveřejnila. Předpokládá se, že tužku s německým nápisem „Co nejsrdečněji Eva“ a iniciály „AH“ darovala Hitlerovi jeho partnerka Eva Braunová 20. dubna 1941, tedy k jeho 52. narozeninám.

Podstatně méně, než se očekávalo, vynesla také aukce Hitlerovy vlastnoručně podepsané fotografie. Prodala se za 6200 liber (170 tisíc Kč), přičemž odhadovaný výnos činil až 15 tisíc liber (412 tisíc Kč).

Židovské organizace dražbu ostře kritizovaly

Aukční společnost čelila kvůli nabídce nacistických memorabilií silné kritice, zejména ze strany židovských organizací. Předseda Evropského židovského sdružení (EJA) Menachem Margolin označil aukci na urážku milionů lidí, kteří zahynuli během holokaustu, i všech přeživších a vůbec Židů na celém světě.

Výkonný ředitel aukčního domu Karl Bennett vyjádřil pochopení vůči výhradám ke sběratelství předmětů připomínajících nacistickou minulost. Podle Benneta by se ale na věc mělo pohlížet jako na historické memorabilie bez ohledu na to, že mají vazbu na jednu z nejtemnějších epoch lidstva.

Foto: Bloomfield Auctions

Hitlerova vlastnoručně podepsaná fotografie

„Význam Hitlerovy osobní tužky s rytinou spočívá ve skutečnosti, že pomáhá odhalit skrytý kus historie a poskytuje jedinečný pohled na Hitlerovy osobní vztahy, které před zraky veřejnosti úzkostlivě tajil,“ řekl.

„Velká část Hitlerovy osobní přitažlivosti během jeho diktatury vycházela z jeho pečlivě budované identity otce německého národa, který odmítal osobní vazby ve prospěch loajality ke své zemi. Projev lásky v podobě osobní tužky od Evy k jeho narozeninám pomáhá odhalit klam, který se skrýval za Hitlerovou fasádou,“ dodal Bennett.

Tužku nabídl do aukce jistý německý dražitel, jenž předmět zakoupil v dražbě před 21 lety.

Tužka s iniciálami AH, kterou dala Hitlerovi Eva Braunová, míří do aukce

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám