Hlavní obsah

Historicky první záběry vzácných bílých žiraf, objevily se v Keni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochránci přírody v Keni se stali svědky pozoruhodné podívané, spatřili totiž vzácné bílé žirafy, které trpí tzv. leucismem. Podle britského deníku Daily Mail je lidské oko zpozorovalo teprve potřetí, vůbec poprvé však byly zachyceny na video. To poskytla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V keňské rezervaci byla spatřena extrémně vzácná bílá žirafa i s mládětemVideo: Caters News, AP

 
Článek

Matka s mládětem žirafy síťované trpí leucismem, což je stav charakteristický sníženou pigmentací. Na rozdíl od albinismu v tomto případě nechybí pouze melanin, ale všechny typy kožních pigmentů. Zajímavé také je, že pigmentové buňky mohou chybět po celém povrchu těla nebo jenom na jeho částech. To ostatně vysvětluje skutečnost, že žirafy mají hnědé zbarvení očí.

Bílých žiraf si prvně všimli místní obyvatelé, kteří hned upozornili ochránce přírody. Ti na ně narazili v přírodní rezervaci Ishaqbini Hirola v okrese Garissa. „Nacházely se jen kousek od nás a byly velmi klidné. Naše přítomnost je vůbec nevyrušila,“ řekl jeden ze svědků.

Podle ochránců přírody to byl teprve třetí případ, kdy člověk takové žirafy zahlédl. Ve stejné oblasti se údajně objevily i loni v březnu. A loni v lednu lidé údajně spatřili mládě žirafy masajské v národním parku Tarangire v Tanzanii.

Žirafa síťovaná se vyskytuje v Somálsku, Etiopii a severních oblastech Keni a patří mezi ohrožené druhy. Počet jedinců tohoto druhu žijících ve volné přírodě se odhaduje na 8500.

Reklama

Výběr článků

Načítám