Hlavní obsah

Havajské úřady varují před invazí malých ohnivých mravenců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se jim „malí ohniví mravenci“ (neplést s pouze ohnivými). Na havajském ostrově Kauai byl tento invazní druh poprvé objeven v roce 1999. Nyní místní úřady vydaly před těmito živočichy varování. Malí mravenci mohou na lidi „napadat“ z nebe a způsobit jim nepříjemná až bolestivá bodnutí.

Foto: Profimedia.cz

Malí ohniví mravenci v Nové Kaledonii (2014, ilustrační foto)

Článek

Tak rozsáhlé zamoření těmito mravenci odborníci na Kauai nepamatují od doby, co byl tento druh na ostrově objeven. Jak napsal deník Independent, mravenci o velikosti sezamového zrníčka jsou jedním z nejinvaznějších druhů na světě a na Havaji nemají přirozeného nepřítele.

Experti uvedli, že v nejvíce zamořených oblastech, se mohou malí ohniví mravenci (v originále little fire ants či zkráceně LFA) dostat do lidských obydlí a obyvatele pobodat ve spánku. Malé bodance pak na kůži způsobují velké zarudlé skvrny, které vydrží i několik týdnů.

Podle Kauaiského výboru pro invazní druhy zatím zamořené území zabírá rozlohu 13 akrů (5,2 hektarů). Živočichové zatím kolonizují části údolí řeky Wailua, právě po řece by se však snadno mohli dostat do dalších částí ostrova.

Úřady žádají obyvatele, aby pravidelně kontrolovali své pozemky a zahrady a pomohli tak infestaci monitorovat. Nahlášené zamoření pak úřady zlikvidují pomocí otráveného jídla, které mravenci najdou a donesou zpět do své kolonie.

Malým ohnivým mravencům se někdy též říká električtí mravenci, jejich oficiální název ale zní Wasmannia auropunctata. Na Havaji si je můžete splést s ohnivými mravenci druhu Solenopsis geminata, kteří jsou na ostrově již hojně rozšířeni, nepředstavují však pro obyvatele takové riziko. Malí ohniví mravenci, jak už název napovídá, jsou velcí asi 1,5 milimetru, kdežto ohniví mravenci Solenopsis geminata dosahují velikosti okolo tří až šesti milimetrů.

Samotný výraz ohnivý mravenec pak zahrnuje přes více než 200 druhů mravenců rodu Solenospis. Aby to bylo ještě složitější, malý ohnivý mravenec není s ohnivými mravenci jakkoliv příbuzný. Začalo se mu tak však říkat kvůli stejné barvě a proto, že stejně jako ohniví mravenci patří mezi mravence bodavé a jeho žihadlo způsobuje bolestivé rány.

Na každého člověka připadá na Zemi 2,5 milionu mravenců

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám