Hlavní obsah

Lidé na Frýdecko-Místecku našli na zahradě půlroční mládě rysa ostrovida

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké překvapení zažili lidé v Dobré na Frýdecko-Místecku. Na své zahradě objevili mládě rysa ostrovida. Vlastně ho objevil jejich pes, který se s rysem pustil do souboje. Rys pak utekl na strom, odkud jej pomohli sundat hasiči. Nyní už je v péči Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku.

Foto: Záchranná stanice Bartošovice

Půlroční mládě rysa ostrovida

Článek

Pracovníci záchranné stanice také na událost upozornili na svém facebookovém profilu.

„Vyrazili jsme do Dobré na základě telefonického upozornění od občanů, že mají na zahradě zřejmě rysa. Na místě jsme zjistili, že je to pravda, že jde o rysa ostrovida, o zhruba šestiměsíční mládě, které uvízlo v koruně mohutného ořešáku ve výšce asi deseti metrů,“ píší na Facebooku pracovníci stanice.

Sami nebyli schopni zvíře ze stromu odchytit, požádali proto o pomoc hasiče. „Díky vzájemné spolupráci se odchyt podařil bez dalšího zranění tohoto exempláře a nutno dodat, že nebyl vůbec jednoduchý,“ upozornili pracovníci.

Foto: Záchranná stanice Bartošovice

Půlroční mládě rysa ostrovida

Mládě rysa má po souboji se psem drobná zranění, avšak celkově není v dobré kondici. Je vyhladovělé, jeho hmotnost je jen 5300 gramů.

„Jde o mládě, které by mělo být s matkou v přímém kontaktu ještě zhruba dalšího půl roku. Není schopno samostatného života na volnosti v zimních podmínkách. Je zřejmé, že se vodící samici něco muselo stát,“ vysvětlili bartošovičtí ochránci přírody.

Podle nich je malý zázrak, že se mláděti podařilo přejít velmi frekventované komunikace a dostat se bez zranění na zahradu uprostřed obce. Asi ho přilákala chovaná drůbež. Rys zůstane v bartošovické stanici až do jara.

Foto: Záchranná stanice Bartošovice

Půlroční mládě rysa ostrovida

Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma žijící v Česku. Patří mezi silně ohrožená zvířata. V minulosti byli u nás vyhubeni. Jejich návratu významně pomohlo v 70. a 80. letech minulého století vypuštění na Šumavě a v sousedním Bavorském lese.

Okraj druhé populace zasahuje na území Chráněné krajinné oblasti Beskydy, kde je podle Agentury ochrany přírody a krajiny jedinou velkou šelmou, která se tam pravidelně rozmnožuje.

Získat informace o stavu obou populací této vzácné a skrytě žijící šelmy je obtížné, podle dostupných údajů žije v Beskydech okolo deseti rysů.

Rys se vetřel do domu a zabral psovi pelíšek

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám