Hlavní obsah

Harpyje přišla o zobák, nový jí vytiskli na tiskárně

Sedmadvacetiletá harpyje pralesní jménem Queeny neprožívá jednoduché období. Kvůli infekci přišla o horní část zobáku a kvůli tomu nemohla přijímat potravu. V texaské zoo, kde harpyji chovají, si ale nakonec poradili. Chybějící kus vytiskli na 3D tiskárně a Queeny používá umělou část zcela bez problémů.

Harpyje, která přišla kvůli infekci o zobák, dostala nový z 3D tiskárnyVideo: AP

 
Článek

Není jasné, jak harpyje k infekci přišla. Když ji ošetřovatelé odhalili, bylo nutné postupovat rychle. Hrozilo totiž, že se infekce rozšíří a Queeny by mohla přijít o celý zobák, který by se nahradit už zřejmě nepodařilo.

Pracovníci zoologické zahrady ve Fort Worth kontaktovali skupinu expertů z Univerzity Jižní Floridy, kteří již předtím zhotovili část zobáku pro tumorem postiženého dvojzobrožce žlutozobého.

Foto: AP

Harpyje, která přišla kvůli infekci o zobák, dostala nový z 3D tiskárny

Queeny musela podstoupit CT, jehož výsledky byly zaslány expertům na Floridě. Ti podle skenu navrhli co nejpřesnější náhradu zobáku a vytiskli ho na 3D tiskárně. Mezitím se veterináři museli zbavit infekce v zobáku, aby bylo vůbec na co protézu přidělat.

Je schopná i hlasitě mluvit

Náročná procedura vyšla na jedničku. „Queeny se zcela zotavila a projevuje běžné chování orla harpyje. Normálně používá zobák, je schopná žvýkat, jíst, polykat a hlasitě mluvit,“ uvedl mluvčí zoo Avery Elander.

Harpyje pralesní je s rozpětím křídel až dva metry po kondorovi druhým největším dravcem latinské Ameriky. Je aktivním lovcem, na svou oběť se vrhá střemhlavým letem a dosahuje rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. Její počty se ve volné přírodě stále tenčí, je považována za kriticky ohrožený druh.

Koala může s protézou šplhat po stromech, ošetřovatelka brečela štěstím

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám