Hlavní obsah

Hajlující trpaslík neporušuje zákon, rozhodl německý soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norimberk

Německá prokuratura rozhodla, že nebude stíhat Ottmara Hoerla (59), umělce, který vytvořil hajlujícího pozlaceného trpaslíka. Německo sice má přísné zákony proti propagaci nacismu, ale i státní zástupce nakonec uznal, že si umělec z nacistů spíše střílel, než že by jim vyjadřoval obdiv. Přesto však státní zástupce varoval kohokoliv, kdo by chtěl nápad umělce kopírovat.

Článek

Nacistické symboly i hajlování jsou v Německu zakázané od konce druhé světové války. Hoerl ale před pár týdny vystavil "nacistického" trpaslíka a dalo se očekávat, že přijde reakce. Po předběžném šetření však norimberský soud dospěl k závěru, že čtyřiceticentimetrový pozlacený trpaslík je míněn jako legrační.

"Je jasné, že zahradní trpaslíci jsou hloupí a dělají hlouposti. V roce 1942 by mě nacisté za něco takového zastřelili," řekl Hoerl reportérům BBC.

Norimberk není první město, kam hajlující trpaslíci dorazili. Už byli vystaveni v Belgii, v Itálii a v německém Aschaffenburgu. Norimberk je ale na připomínky nacismu zvláště citlivý. I proto, že se tu konaly nejznámější sjezdy NSDAP, i poválečný proces s nacistickými pohlaváry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám