Hlavní obsah

Had zaútočil přímo na sjezdovce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Zní to neuvěřitelně, ale na sjezdovce u Banské Bystrice se najednou objevil jedovatý had. Když ho chtěl vlekař odhodit, uštknul ho do ruky. Lékaři nechtěli 37letému Petru Slobodníkovi věřit, že na něj zaútočil had, ale přesvědčila je oteklá ruka a jasné příznaky uštknutí. V zimním období tak lékaři snad poprvé použili sérum proti hadímu jedu a vlekaře hospitalizovali.

Foto: Město Bohumín

Rozsvícení vánočních stromů propukne na bohumínském náměstí T. G. Masaryka v neděli 30. listopadu od 17 hodin.

Článek

"Moji devítiletou dceru táhl vlek, když najednou uviděla přímo v lyžařské stopě černého hada. Okamžitě se odpojila a přišla mi to oznámit," cituje deník Nový čas svědka neobvyklého případu.  

Zaútočil nečekaně

Vlekař šel po upozornění hada hledat. Když ho uviděl, vzal ho do rukou. "Neuvědomil jsem si, že může být jedovatý, protože měl divnou barvu. Byl asi půl metru dlouhý o průměru asi tři centimetry. Chtěl jsem ho vrátit na místo, kde jsem ho našel, když najednou bleskově zaútočil a kousl mně. Když mi natekla celá ruka, věděl jsem, že je zle," popisuje situaci vlekař.

Jeden z lyžařů okamžitě nastartoval auto a odvezl vlekaře do nemocnice. "Když jsem telefonoval na dispečink, nechtěli mi věřit, že vezu muže, kterého uštkl had," říká lyžař. Po cestě Slobodník začal ztrácet vědomí, ale lékaři banskobystrické Rooseveltovy nemocnice už měli připravené sérum a zachránili vlekaři život. Den po ošetření byl přemístěn z jednotky intenzivní péče a bude v pořádku. 

Had zřejmě uhynul

Jediným jedovatým hadem žijícím na Slovensku je zmije. Podivné černé zbarvení hada, který zaútočil u Banské Bystrice, mohlo být způsobené zimním obdobím. Na středním Slovensku není výskyt zmije ničím výjimečným, ale had v zimě a na sněhu je naprostou raritou.

"Hadi mají rádi teplo. Jejich provozní teplota je od 20 do 30 stupňů. Pokud se objevil na sněhu, musel ho někdo vyrušit ze zimování. Pokud urychleně nenašel místo bez sněhu, pravděpodobně zamrzl," říká ošetřovatel hadů v bojnické ZOO Milan Berešík.

Reklama

Související témata:

Související články

Nespokojený klient vypustil v bance hady

Nespokojenost se službami pracovníků u přepážky jihoafrické banky v Johannesburgu projevil jeden klient neobvyklým způsobem. V budově peněžního ústavu vypustil...

Senzační embryo dráčka je starý podvrh

Dračí embryo, které koncem ledna na několik dní rozhodilo britské vědce, je s největší pravděpodobností dokonalá kopie představ tvůrců pohádek. Definitivní...

V Británii objevili žábu se třemi hlavami

Britští vědci si lámou hlavy nad nevysvětlitelnou záhadou v podobě tříhlavé žáby. A aby toho nebylo dost, obojživelník, který byl objeven na zahradě jeslí...

Výběr článků

Načítám