Hlavní obsah

Gekoni inspirovali superlepidlo

Novinky, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANCHESTER

Udivující schopnost lézt i po spodní straně skla, kterou mají tropičtí ještěři gekoni, zajímá nejen teraristy. Dvě skupiny vědců se nyní snaží napodobit mechanismus, jakým se tato zvířátka dokáží bezpečně udržet i na tom nejhladším povrchu. S gekoní pokožkou na dlani by člověk mohl viset ze skleněného stropu," řekl Andre Geim z britské univerzity v Manchesteru časopisu New Scientist.

Foto: Archiv Flora Olomouc
Článek

Jeho tým dokázal vyrobit zatím sice nepatrný, ale funkční vzorek superpřilnavé pásky. Centimetrový čtvereček udrží čtvrt kilogramové závaží. Geim během vývoje "gekoní pásky" žertem prohodil, že úspěch budou demonstrovat tak, že z okna laboratoře "vyvěsí" kolegu, který bude viset na okenní tabulce jen přitisknutou dlaní.

"Dobrovolníků máme dost, ale bylo by to příliš drahé," omluvil se profesor zájemcům. Čtvereční metr pásky by podle něj stál tisíce liber a z vědeckého hlediska by to bylo jen spektakulární gesto.

Mají elektrické chlupaté prsty

Tajemství přilnavosti gekoní schopnosti odhalili kalifornští vědci už před třemi lety. Tyto ještěrky mají na bříškách prstů miliardy pružných rozvětvených submilimetrových keratinových štětiček, tak zvané spatuly. Využívají tzv. van der Wallsovy elektrické síly mezi atomy, která přitahuje atomy plochých konců každého vlákna k atomům podkladu.

Tyto síly jsou sice malé, ale při vysoké hustotě spatulí je jejich součet relativně obrovský. Jemnými svaly pak gekon při chůzi spatuly postupně "přikládá a odlupuje" podobně jako suchý zip. Univerzitní laboratoř v Manchesteru vyrobila plastovou kopii gekoních štětiček - jsou vysoké jen dvě setiny milimetru a jsou od sebe ve stejné "vzdálenosti". Tento samet je na pružné podložce, která dokáže vyrovnat veškeré mikroskopické nerovnosti povrchu, na který se superpáska přitiskne.

Spiderman dostal ruku gekona

"Běželi jsme do nejbližšího obchodu a koupili první, co nám padlo do oka - figurku Spidermana, Pavoučího muže," přiznává Geim. Na kousíčku naší pásky na ruce hračka bezpečně visela dolů ze skla." Laboratoř při výrobě superpásky postupovala stejně jako při výrobě počítačových mikročipů, přesto výsledek nebyl uspokojivý. "Naše páska zatím ještě nevydrží dlouho," připustil Geim.

Vědci mají problém s pružností, křehkostí a pevností: spatuly musejí kopírovat nerovnosti podkladu, ale nesmí se "shrnovat" ani lámat. Proto se zkouší například kevlar - lehký a pevný materiál, používaný při výrobě vojenských přileb a neprůstřelných vest. Litografický postup výroby má zase pomoci dosáhnout maximální hustoty - na čtverečním centimetru superpásky musí být nejméně sto milionů štětiček, aby unesl kilový předmět.

"Můžete to použít třeba na zavěšování obrazů," upozornil technolog Metin Sitti z americké Carnegie-Mellonovy univerzity v Pittsburgu, kde se o gekoní superpásku rovněž pokoušejí. "Jde tu o přilnavost, ne lepidlo, které by zanechávalo stopy," dodal s tím, že půjde o vodovzdorný a opakovaně použitelný výrobek. Jeho použití vidí v řadě odvětví od chirurgie přes vodní stavby po automobilový průmysl. "Vidíte, jak důležité je studovat - a chránit - přírodu," poznamenal v časopise New Scientist biolog a milovník gekonů Bob Full z Kalifornské univerzity v Berkeley.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám