Hlavní obsah

Gay adoptoval holčičku, kterou odmítlo 20 heterosexuálních párů

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá Alba se narodila s Downovým syndromem. Kvůli tomu ji odložila matka, a poté odmítlo k adopci na 20 heterosexuálních párů. Teprve jednačtyřicetiletý Luca Trapanese, svobodný muž a gay, se dívky ochotně ujal. „Jsem pyšný, že mohu být její otec,“ svěřil se dojatý muž, který má celoživotní zkušenost s prací s handicapovanými a nemocnými lidmi.

Foto: Profimedia.cz

Luca Trapanese

Článek

Luca vždy toužil po tom stát se otcem, malá Alba byla předurčena k tomu, aby celý svůj život strávila v pečovatelských ústavech, nakonec ale spolu našli štěstí. O neobyčejném a dojemném příběhu, který se odehrál v roce 2017, informovala tento týden britská BBC či deník Daily Mail.

Než se však Luca s Albou mohli stát rodinou, musel si muž z Neapole projít dlouhým a náročným procesem. Dlouho toužil stát se otcem, bylo mu však řečeno, že jako svobodný homosexuální muž má šanci na dítě, pouze pokud bude nemocné nebo postižené a heterosexuální páry ho odmítnou.

Luca však byl připraven to zvládnout. „Od svých 14 let jsem byl dobrovolníkem a staral jsem se o handicapované, takže jsem věděl, že mám znalosti i zkušenosti na to, abych to zvládl,“ uvedl muž. Ve 14 letech totiž onemocněl Lucův nejlepší kamarád Diego rakovinou. Jelikož Diegovi rodiče museli pracovat, trávil s ním Luca veškerý svůj čas až do hořkého konce.

Adopce dětí homosexuály? U Čechů je to 50 na 50

Domácí

„Diegova smrt mě donutila uvědomit si, co život s vážnou chorobou obnáší, takže jsem začal dělat dobrovolníka v kostele v Neapoli a pomáhal vážně nemocným lidem a handicapovaným dětem,“ uvedl Luca pro BBC. Po letech strávených v katolickém semináři si našel přítele a spolu založili charitu na pomoc handicapovaným lidem.

Jsem pyšný na to, že jsem její otec

Pár se sice rozešel, ale Luca stále usiloval o to mít rodinu. V červenci 2017 se mu to konečně povedlo. Zazvonil telefon a úředníci mu konečně oznámili, že mají dítě, které mu mohou dát k adopci. Luca si vyslechl Albin příběh o tom, jak ji odmítla její vlastní matka a následně dalších dvacet rodin a neváhal ani minutu.

„Když jsem ji poprvé držel ve svých rukách, byl jsem přemožen radostí. Okamžitě jsem cítil, že tohle je moje dcera,“ svěřil se Luca se svými pocity z prvního setkání s tehdy třináctidenní holčičkou.

„Bylo to poprvé, co jsem držel novorozeně. Předtím jsem byl vyděšený, ale když jsem poprvé držel Albu, věděl jsem, že to zvládnu,“ dodal dnes šťastný otec.

Po více než dvou letech se na jeho pocitech nic nezměnilo. „Přinesla mi štěstí a pocit naplnění. Jsem pyšný, že mohu být její otec,“ uvedl Luca. Alba díky němu našla šťastný domov a oba jsou silným příspěvkem do debaty, zda sexuální orientace má být tím hlavním faktorem v případě adopce dětí.

Letos o svém životním příběhu vydal knihu Zrozen pro tebe (Nata Per Te), která vyvolala diskuzi o konceptu tradiční rodiny i o italském systému adopcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám