Hlavní obsah

Adopce dětí homosexuály? U Čechů je to 50 na 50

Právo, Jan Martinek

Téma adopce dětí homosexuálními páry českou veřejnost stále rozděluje na dvě pomyslné poloviny. Ukázal to aktuální průzkum CVVM, který mapoval postoje české společnosti k právům gayů. Z něj vyšlo, že 48 procent lidí by stejnopohlavnímu páru povolilo adopci dítěte z ústavní péče.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

To v ČR možné není, jednotliví gayové mohou maximálně požádat o svěření dítěte do pěstounské péče, tuto možnost mají i nesezdaní. Proti naopak je 45 procent zúčastněných, pět procent dotázaných nemá žádný názor.

„Z uvažovaných práv nejmenší souhlas česká veřejnost vyjadřuje vůči adopci dětí z institucionální péče, tedy z tzv. dětských domovů,“ uvedli analytici CVVM. Podobně je na tom otázka, zda by stejnopohlavní páry mohly mezi sebou uzavřít sňatek. Zde se pro vyslovilo rovných padesát procent dotázaných, 45 procent je proti.

Mnohem více tolerantní jsou Češi k možnosti, aby si homosexuálové mohli osvojit dítě svého partnera z předchozího vztahu. Pro se v průzkumu vyslovilo 64 procent respondentů, proti 29 procent.

Takovou možnost se někteří poslanci napříč spektrem pokoušeli uzákonit v minulých volebních obdobích, novela ale nikdy neprošla. V roce 2016 nicméně Ústavní soud přiznal právo registrovaným gayům adoptovat dítě, ale pouze jako individuální adopci jedním osvojitelem, nikoliv v páru.

Tolerance vzrůstá

Autoři průzkumu uvedli, že se tolerantněji k právům gayů vyslovovali především mladší lidé a respondenti hlásící se k pravici. „Mezi odpůrce všech sledovaných práv se častěji zařadili respondenti starší 60 let, důchodci, dotázaní hodnotící svou životní úroveň jako špatnou a lidé hlásící se k levicové politické orientaci,“ stojí v průzkumu.

O právo stejnopohlavních párů adoptovat děti i mít řádný sňatek se už od loňského roku ve Sněmovně zasazují Piráti.

„Jsme přesvědčeni o tom, že dětem je všude lépe než v ústavu. Zahraniční studie navíc ukazují, že výchova dítěte homosexuály nemá signifikantní dopad,“ řekla Právu místopředsedkyně Olga Richterová.

Pro návrh, který by umožnil uzákonit sňatky homosexuálních párů, které by tak mohly automaticky i adoptovat děti, zatím Piráti sbírají podpisy.

Podle autorů šetření je veřejnost ke gayům stále tolerantnější. „V roce 2018, stejně jako v roce 2017, se jednalo o jedno z nejvíce pozitivních hodnocení vnímané tolerance vůči homosexuálům,“ stojí v průzkumu.

Anketa

Souhlasíte, aby mohly homosexuální páry adoptovat děti z ústavní péče?
Ano
51,9 %
Ne
48,1 %
Celkem hlasovalo 9150 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám