Hlavní obsah

Gang vyráběl ve velkém biblická falza

Právo, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Reputace izraelské biblické archeologie je vážně ohrožena poté, co vyšlo najevo, že posledních dvacet let muzea systematicky zásoboval gang padělatelů náboženských předmětů.

Foto: Archiv VLS

Nový pavilon pro návštěvníky Olšiny

Článek

Sběratel Oded Golan (53), profesor Hebrejské univerzity Robert Deutsch a další dva Izraelci společně s jedním palestinským plagiátorem čekají na zahájení soudního procesu, v němž čelí obvinění z výroby geniálních napodobenin. Za ně získali od soukromých sběratelů i muzeí v přepočtu desítky miliónů korun.  

Podvrh s kostmi Jakuba

Jejich nejznámějším podvrhem z poslední doby se stala schrána, v níž měly být pohřbeny kosti Ježíšova bratra Jakuba. "Objev" z roku 2002 způsobil senzaci, protože byl považován za první přímý důkaz Ježíšovy fyzické existence. Média jej dlouho označovala za nejvýznamnější židovsko-křesťanský nález od objevu Turínského plátna a jenom v Kanadě se na vystavený artefakt přišlo podívat dva a půl miliónu návštěvníků.

Dalším podvrhem je tabulka izraelského krále Jóaše s nápisem "První jeruzalémský chrám". Ta měla zase potvrdit historicitu chrámu židovského krále Šalomouna a stát se pádným argumentem v explozivních sporech o posvátné návrší v Jeruzalémě, kde dnes stojí mešita al-Aksá.

Po zevrubném průzkumu ale vědci přišli na to, že písmena na pohřební schráně i destičce byla vyryta dodatečně do patiny, která se na kamenné schránce léty utvořila. Major jeruzalémské kriminálky Joni Pagis nakonec získal povolení k nečekané domovní prohlídce u sběratele Golana, při níž nalezli údajný poklad biblické archeologie odložený na nepoužívané záchodové míse.  

Podezřelé množství vzácností

Podezření vzniklo zcela spontánně, na základě statistické nepravděpodobnosti, protože Golan vlastnil až příliš mnoho vzácností. Pro izraelskou archeologii je tragické, že podvodníci spolupracovali tak dlouho.

Podle některých zdrojů může být až třetina nálezů z biblické doby nepravá. Izraelské muzeum v Jeruzalémě například v roce 1998 odkoupilo od padělatelů údajné slonovinové jablíčko ze Šalomounova chrámu v přepočtu za 15 milionů korun.

Ostudu utržilo dokonce věhlasné Britské muzeum, které se skupinou také obchodovalo a nyní urychleně reviduje sbírky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám