Hlavní obsah

Frontu před novou zubní ordinací v Bristolu rozháněla policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když ve čtvrti St Pauls nedaleko centra anglického města Bristol v pondělí otevřela nová zubní ordinace, čelila obrovskému náporu pacientů. Ti utvořili stovky metrů dlouhou řadu. Zájem byl tak veliký, že se odpoledne do věci vložili policisté, kteří lidem zakazovali postavit se na konec fronty.

Foto: Profimedia.cz

Před novou ordinací v Bristolu se táhla dlouhá fronta

Článek

V bristolské oblasti St Pauls, kde žije podle serveru The Telegraph kolem 16 tisíc lidí, nebyla už víc než půl roku žádná zubní ordinace fungující v rámci National Health Service (NHS), což je zjednodušeně řečeno britský systém státního zdravotnictví.

Když v pondělí ráno po sedmi měsících nova zubní ordinace otevřela, zaplavili ji místní lidé ve snaze zaregistrovat se a objednat se na prohlídku či nějaký zákrok.

Ve stejné budově sídlili zubaři již dříve, ale provozovatel toto středisko minulý rok uzavřel a jen díky iniciativě místních obyvatel se je tam podařilo vrátit prostřednictvím jiné firmy.

Američanka zažalovala svého zubaře, který jí najednou provedl přes 30 zákroků

Koktejl

Nápor pacientů byl tak značný, že se fronta táhla několik stovek metrů a na pomoc musela být přivolána policie, aby posílala lidi domů a zabránila nově příchozím se do řady postavit, protože zařízení by takové množství lidí nestihlo ten den již odbavit.

„Věděli jsme, že tu bude fronta, ale takovým počtem lidí jsme trošku šokováni,“ řekla Telegraphu Penelope Cannelová a dodala, že její šestiletý vnuk, s nímž v řadě čekala, nikdy v životě neviděl zubaře NHS.

Jiní lidé to však brali s typickým britským klidem – sedmašedesátiletý Geoff Wane označil situaci v Bristolu za směšnou, ale dodal, že když na zubaře NHS čekali několik let, tak těch několik hodin ve frontě vlastně nic neznamená.

Politické téma

Zdravotnictví je v poslední době ve Velké Británii dost žhavým tématem, a tak se k frontě v Bristolu zhusta vyjadřovali představitelé opozičních labouristů. „Tady vidíte stav zubního lékařství po čtrnácti letech vlády konzervativců. Loni bylo jen v Bristolu provedeno více než tisíc pohotovostních zubních ošetření,“ uvedl stínový ministr zdravotnictví Preet Gill.

Narážel tím také na skutečnost, že v důsledku nedostatku „státních“ zubních ordinací mají mnozí Britové chrup v žalostném stavu a v případě vážných potíží musejí jezdit do nemocnic, kde podstupují urgentní zákroky.

Podle labouristů v Británii existují takzvané „zubařské pouště“, tedy velké oblasti, kde je zubní péče v rámci systému NHS nedostupná. A tam, kde dostupná je, panuje značný přetlak, takže pouze přibližně pouze jedna z pěti ordinací je schopna přijmout nové pacienty.

Mexické městečko má nejvíce zubařů na počet obyvatel na světě

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám