Hlavní obsah

Fox News: Matrix mě přinutil to udělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Matrix vzal svět zábavy útokem od chvíle, kdy v roce 1999 zaznamenal kasovní úspěch v kinech a nabalil na sebe kultu podobnou skupinu fanoušků. Ovšem v některých případech se posedlost Matrixem může zvrátit ve vraždu, píše zpravodajský server Fox News. Řada nesouvisejících vražd od premiéry filmu má jednu věc společnou - obvinění byli Matrixem přímo posedlí.

Foto: Policie ČR

Hledaný modelingový podvodník

Článek

V únoru letošního roku si devatenáctiletý Josh Cooke z Oaktonu, který nosil stejný kabát, jako Neo - hlavní postava Matrixu v podání Keanu Reevese - došel koupit pušku podobnou té, jakou střílí v Matrixu Neo a zabil doma oba rodiče.

Cookeovi právníci v obhajobě uvádějí, že jejich mandant věřil, že žije uvnitř Matrixu, imaginárního světa stvořeného počítači, které se vymkly kontrole. "Po zevrubném šetření jsme došli k závěru, že náš klient byl filmem Matrix přímo posedlý," říká jeden z obhájců Mani Fierro. Podle jeho slov považoval Cooke okolní svět jen za virtuální realitu, takovou, jakou představuje právě Matrix.

Sám sebe pak nejspíš pokládal za jednoho z vyvolených, kteří jsou schopni vymanit se z moci počítačů a bojovat proti nim. Právní analytici sice tvrdí, že jakýkoli obhájce, který viní z odpovědnosti za vraždu spáchanou svým mandantem film, musí být "dost zoufalý", ovšem v některých případech to, zdá se, funguje.

Obhajoba na základě Matrixu fungovala

Tonda Lynn Ansleyová (37) z Hamiltonu v Ohiu zastřelila profesora místní školy, který jí pronajal pokoj k bydlení a najmul si ji, aby mu provedla v bytě stavební úpravy. Psychologům tvrdila, že žila v Matrixu, kde ji profesor Sherry Corbett chtěl zabít, dával jí drogy a lezl jí do snů. Minulý týden byla zproštěna viny - soud rozhodl, že je Ansleoyvá duševně nemocná a za svůj čin není odpovědná.

Obhajoba na základě Matrixu fungovala i v případě studenta Vadima Miesegese, který byl v květnu 2000 obviněn z vraždy své domácí. Policii vypověděl, že zmíněná dáma "vysílala ďábelské vibrace" a on se bál, že ho vtáhne do Matrixu. I on byl zproštěn žaloby na základě duševní poruchy.

Ovšem nejznámější případ posedlosti tímto filmem je spojen se sérií odstřelovačských vražd, které v loňském roce děsily především oblast Washingtonu. Osmnáctiletý Lee Boyd Malvo, jeden z dvojice odstřelovačů, se o Matrixu zmiňuje v poznámkách, které v lednu letošního roku napsal ve své vězeňské cele. "Probuďte se!! Osvoboďte svou mysl, jste otroci pod kontrolou Matrixu," napsal Malvo.

Studio spojitost filmu s vraždami odmítá

Producenti nyní už třídílné série filmů Matrix, společnost Warner Bros. Pictures, pochopitelně jakékoli spojování vražd se svým filmovým trhákem odmítají. "Jakýkoli pokus spojovat tyto zločiny s filmem nebo jakýmkoli druhem umění je nezodpovědné a zneklidňující," uvádějí v oficiálním prohlášení.

"Můžu jenom poznamenat, že film vidělo patnáct miliónů lidí a k žádné vraždě je to nepohnulo," dodal producent Joel Silver na nedávné tiskové konferenci v Londýně. "Je to úžasný fantastický příběh, který nemá místo v reálném světě." Matrix Reloaded, druhý díl filmové trilogie, minulý týden lámal rekordy kasovních zisků. Třetí díl Matrix Revolutions bude mít světovou premiéru v listopadu letošního roku.

Související témata:

Výběr článků

Načítám