Hlavní obsah

Fotografování mobilem je v Maďarsku zakázáno

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

V období, kdy se po celém světě rozmáhá fotografování mobilními telefony a zasílání obrázků formou MMS zpráv, maďarský ombudsman Attila Péterfalvi vydal nařízení, kterým se fotografování mobilem na veřejnosti zakazuje. Většina Maďarů však o tomto nařízení vůbec neví a pokud ho zaregistrovala, s úspěchem ho ignoruje.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

Návštěvníkům Hollarovy galerie v Šumperku se otevřou nečekané pohledy na skrytou krásu lišejníků a mechorostů.

Článek

"Nevím o ničem. Považuji to za hloupost," říká mladík s mobilním telefonem v ruce. "Nechápu, proč by mělo být fotografování mobilem na veřejnosti zakázáno, když můžu fotografovat fotoaparátem," kroutí hlavou další z překvapených majitelů mobilů vybavených digitálním fotoaparátem.

Ombudsman své nařízení vysvětluje tak, že fotoaparát v ruce jasně naznačuje, že někdo chce fotit a případný objekt se může proti tomu ohradit, nebo se fotografování vyhnout. "Pokud však někdo drží v rukou mobilní telefon, jeho okolí nemůže vědět, zda právě nefotografuje," tvrdí Péterfalvi. Podle ombudsmana se dají fotografie zasílané formou MMS zpráv velmi lehce zneužít.

Narušování soukromí

Podle nařízení veřejného ochránce lidských práv může být potrestaný ten, kdo fotografuje na veřejnosti pomocí mobilního telefonu pokutou několik tisíc forintů, nebo až ročním odnětím svobody. Potrestaný zatím nikdo nebyl. Toto své sporné nařízení ombudsman vydal ještě 11. prosince 2003.

Reagoval tak na reklamní kampaň jednoho z mobilních operátorů, který vyzýval své uživatele, aby vyfotografovali na ulici dívku, nebo muže svých snů a poslali fotografii svým kamarádům. "Tato výzva narušuje soukromí lidí na veřejných prostranstvích. Takto pořízená fotografie se dá velmi lehce zneužít," tvrdí Péterfalvi. Mobilní operátor musel svou kampaň zastavit.

Maďarsko se tak stalo pravděpodobně jedinou zemí, která zakázala fotografování mobilními telefony na veřejnosti. Většina Maďarů si však o podobných nařízeních myslí své a tvrdí, že jsou na to, aby se porušovala. S mobilními telefony se v zemi nadále vesele fotografuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám