Hlavní obsah

Fenka měla odpor k vodě, nyní je z ní potápěčská rekordmanka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si před pěti lety vybíral Malťan Bjorn Schembri čtyřnohého psího parťáka, narazil na zachráněné nalezené štěně. A byla to láska na první pohled. I díky této náklonnosti se Mise, která se urputně bála vody, podařilo zbavit se strachu natolik, že se teď uchází o zápis do Guinnessovy knihy rekordů jako psí potápěčka.

Fenka potápěčVideo: AP

 
Článek

„Vlastně jsem si Misu nevybral. Ona si vybrala mě, nechtěla se mě pustit,“ popsal první shledání Schembri, který pracuje na letišti.

Záhy ale narazil na problém. Většinu svého volného času tráví totiž u moře – na Maltě to skoro ani jinak nejde – Misa ale vodu nenáviděla a odmítala si v moři smočit byť jen tlapky.

„Musel jsem s tím něco udělat. Jestli má být můj pes, musí mít rada moře,“ přemýšlel Schembri.

První pokus nedopadl zcela úspěšně. Schembri držel Misu pevně v náručí a nakráčel s ní do vody. Vyplašená fenka ho poškrábala po celém těle, jak se chtěla dostat co nejdál od studeného a mokrého živlu.

Trpělivý Malťan chodil s Misou k moři alespoň na procházky a házel jí oblázky, které fenka nadšeně aportovala. A jednou, když kámen spadl do louže, Misa stržená hrou bezmyšlenkovitě strčila hlavu do vody, aby kámen vylovila.

„Byla to docela malá louže. Ale šokovalo mě, že si vůbec namočila hlavu. Tak jsem jí kámen házel postupně do větších a větších louží,“ popsal Schembri. Tak to šlo den za dnem a týden za týdnem. Misa sama od sebe začala běhat za svým páníčkem i do moře.

Rekord zatím jen neoficiální

Schembri ji postupně bral do větších hloubek. K jeho překvapení si zamilovala potápět se pro věci. A postupně se odvažovala hlouběji a hlouběji. Schembri začal její potápěčské umění sdílet na sociálních sítích.

Nejhlouběji se zatím Misa potopila do úctyhodné hloubky 4,5 metru. Světový rekord v potápění činí, co se týče psů, rovné čtyři metry. Zatím Guinnessova kniha rekordů oficiálně Misu novou rekordmankou neuznala, ale Schembri nepochybuje, že se tak v dohledné době stane.

„Bylo by to skvělé. Má to moc ráda a nikdo ji k tomu nenutí. Když zamíří na pláž, všichni se seběhnou, aby ji viděli se potápět,“ popsal spokojený a šťastný Schembri.

Divoké tulení mládě si zamilovalo surfování na prkně

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám