Hlavní obsah

Falešný advokát bez právnického vzdělání vyhrál 26 soudních případů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Keni byl zatčen falešný advokát, jemuž se podařilo ukrást identitu skutečného právníka a pod jeho jménem vystupoval u soudu. Kauza v zemi vzbudila značné emoce, ale podvodník našel i své zastánce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Muži vystupujícímu pod jménem Brian Mwenda se minulý rok podařilo dostat do informačního systému keňského soudnictví a tam pozměnil údaje včetně fotografie u skutečného právníka Briana Mwendy Ntwigy.

Skutečný právník Ntwiga dlouho nepotřeboval systém využívat, a tak se na problém podle serveru BBC přišlo až letos v září, když se chtěl přihlásit, ale nepodařilo se mu to.

Kontaktoval proto Keňskou právnickou společnost, která systém spravuje, a začalo vyšetřování.

Falešný Mwenda mezitím vesele působil jako advokát, přestože neměl vůbec žádné právnické vzdělání. Mezitím se účastnil celé řady soudních stání a počínal si u nich velmi zkušeně. Podle webu Daily Mail šlo o 26 případů a falešný advokát ze všech vyšel vítězně.

Kauza v zemi vyvolala značné pobouření, zejména v právnických kruzích, ale falešný Mwenda našel i dost zastánců, kteří jeho počínání často považují za „působivé“. Keňská Ústřední organizace obchodních svazů jej dokonce označila za „působivý mozek“.

Sám falešný advokát však celou záležitost považuje za nedorozumění, což oznámil na videu s dalším ze svých podporovatelů, bývalým guvernérem Nairobi Mikem Sonkem. A dodal, že hodlá všechno vysvětlit.

Pravděpodobně se tak stane u soudu, protože podvodník byl před pár dny zatčen. Není však jasné, zda se i tam bude obhajovat sám.

Jeho případ však není ojedinělý, tvrdí ředitel keňského státního zastupitelství Renson Mulele Ingonga. Nekvalifikovaných osob, které se snaží působit jako právníci, se totiž podle jeho slov objevuje čím dál více.

Vedle Bashobory vypadá i Kristus jako amatér. Podvodný africký léčitel přijel na polské turné

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám