Hlavní obsah

Fabien Cousteau v podmořské laboratoři překonal rekord svého děda

Francouz Fabien Cousteau, který je vnukem legendárního oceánografa Jacquese-Yvese Cousteaua, jednatřicetidenním pobytem v podmořské laboratoři o jeden den překonal rekord svého slavného děda. Nyní se připravuje na vynoření, které by se podle portálu ctvnews.ca mělo uskutečnit ještě ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Fabien Cousteau

Článek

Experiment, nazvaný Mise 31, započal jižně od Floridy 1. června. Jeho cílem byl nejen výzkum tamního korálového útesu, ale také připomínka úspěchů Jacquese Cousteaua.

Spolu s Cousteauem se na hladinu vrátí také jeho tým. S šestnáctihodinovou dekompresí, která je kvůli odlišnému tlaku v podmořském zařízení nutná, posádka začala již v úterý.

I přes úspěch mise se posádka potýkala s několika komplikacemi. „Jednu noc nefungovala klimatizace, teplota vzrostla na 35 stupňů Celsia a vlhkost na 95 procent,“ citovala agentura Reuters vědce Andrewa Shantze, který v laboratoři v červnu strávil 17 dní.

O jeden den déle, o 10 metrů hlouběji

Laboratoř s názvem Aquarius o velikosti autobusu se nachází v hloubce zhruba 19 metrů. Fabien Cousteau v ní pozoroval a filmoval mořský život. Jeho děd v roce 1963 strávil 30 dnů v podobném zařízení v Rudém moři v hloubce devíti metrů.

Oceánograf Jacques-Yves Cousteau, jeden z nejznámějších Francouzů vůbec, zemřel v roce 1997, když mu bylo 87 let. Proslavily ho dokumentární filmy, především Svět ticha, a televizní seriál Podmořský svět Jacquese Cousteaua.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám