Hlavní obsah

Expartner zveřejnil její lechtivé fotky, Američanka vysoudila 27 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud přiznal ženě z Texasu obrovské odškodnění za to, že její přítel zveřejnil její intimní fotografie na sociálních sítích a webech pro dospělé. Odškodné ve výši 1,2 miliardy dolarů (téměř 27 miliard korun) má zároveň mít odstrašující efekt do budoucna.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žena, která v soudních dokumentech figuruje pouze pod iniciálami D. L., se s bývalým partnerem Marquesem Jamalem Jacksonem dala dohromady v roce 2016 a v rámci jejich vztahu mu posílala mimo jiné své značně odvážné fotografie. Když se však v roce 2021 rozešli, zhrzený přítel se rozhodl pomstít tím, že tyto fotky bez jejího souhlasu zveřejnil.

Podle obžaloby je umístil na sociální sítě a webové stránky s obsahem pro dospělé, ale také je prostřednictvím veřejné služby Dropbox rozeslal její rodině a přátelům. „Do konce života se budeš snažit vymazat z internetu, ale nepodaří se ti to. Každý, koho kdy potkáš, se to dozví a bude tě hledat. Šťastný lov,“ napsal k tomu Jackson poškozené ženě v textové zprávě.

Právníci ženy původně požadovali odškodnění ve výši 100 milionů dolarů (přes 2,2 miliardy korun), ale soud byl v případě této „kombinace zneužití sexuálního charakteru a psychického týrání“ ještě přísnější. Jackson tak musí zaplatit 200 milionů dolarů (téměř 4,5 miliardy korun) jako standardní odškodné a k tomu mu soud přidal ještě další miliardu dolarů (22,4 miliardy korun) jako odškodnění exemplární.

Získat celou částku se asi nepodaří

„Doufáme, že ohromující výše tohoto odškodnění bude odstrašujícím signálem a zabrání dalším lidem v této zavrženíhodné činnosti,“ dodal právník Bradford Gilde po vynesení rozsudku. Sám je však přesvědčen, že v plné výši se odškodné velmi pravděpodobně vybrat nepodaří.

Server BBC uvedl, že americké soudy obětem podobných případů v minulosti již přiznaly několik vysokých odškodnění, ale například 6,8 milionu dolarů (152 milionů korun) z roku 2018 nesnese s aktuální kauzou nejmenší srovnání.

BBC také připomíná, že přísné zákony postihující podobné zneužívání byly přijaty již téměř ve všech státech americké unie, s výjimkou Massachusetts a Jižní Karolíny.

Uganďanka musí odškodnit bývalého snoubence za to, že se s ním rozešla

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám