Hlavní obsah

Exovací výzvy nabírají bizarní obrátky. Umírají lidé i rybky

Fenomén neknomination, jehož podstatou je natočit se při pití jedné pinty alkoholického nápoje, nabývá s postupující dobou víc a víc absurdních rozměrů. Lidé se s větším rozšířením soutěže odvažují pít silnější nápoje a nedávno se navíc rozmohla móda spočívající v pití alkoholu s živými rybkami. Jedné Britce dokonce za tento čin vyhrožovali smrtí.

BEZ KOMENTÁŘE: Neknomination má mnoho podob

 
Článek

Soutěž se ukázala jako velmi nebezpečná. Účastníci totiž neváhají „vyexovat“ i tvrdý alkohol. V souvislosti s neknomination už bylo ve světě zaznamenáno několik úmrtí.

Zděšení nejen mezi ochránci zvířat v Británii pak vyvolalo video Britky Rachel Careyové (23) z Newry, která viditelně podnapilá vhodila do sklenky alkoholu rybku a následně ji vypila a spolkla. Vzápětí se na její facebookovou stránku snesla smršť odsuzujících ohlasů včetně výhrůžky smrtí.

Nutno dodat, že při vypití alkoholu společně s rybkou se nenatočila jen Careyová, ale desítky dalších lidí. Fantazii se meze nekladou, a tak jsou občas k vidění bizarní situace.

„Beru to zpátky, určitě jsem to přehnala. Chci se omluvit všem, koho jsem urazila. Jsem mladá, byla jsem opilá – a nejsem na to pyšná,“ reagovala Rachel. Video vymazala a svou stránku už nepoužívá.

Královská společnost vyzývá k udávání

„Polykání živého tvora a prezentace takového činu na internetu není lehkovážným žertem. Je to nepřijatelné,“ reaguje na trend prohlášení Královské společnosti na ochranu zvířat a vyzývá, aby se svědci takového činu obrátili na úřady.

Britský zákon proti týrání zvířat totiž v podobných případech stanoví trest až půlročního vězení a pokutu 20 tisíc liber (664 tisíc korun).

Rituální pití opojných nápojů s živými rybkami však podle různých zdrojů prováděli kněží předkolumbovských mexických kultur – tak to alespoň tradovala starší akvaristická literatura.

Odborníci varují před nebezpečnými parazity

Rybky rodu Xiphophorus s ocasem připomínajícím meč měly posílit válečníky. V Nizozemsku je dodnes vzpomínána rybářská tradice přidávání potěru sleďů do tamní kořalky.

Odborníci ale před takovým jednáním varují nejen pro jeho nehumánnost.

Závojnatky a další akvarijní ryby, které jsou k neknomination používány, mívají velmi často specifické parazity, které mohou být v lidském organismu životu nebezpečné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám