Hlavní obsah

Etna o sobě dala vědět mohutnou erupcí

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu ráno se sicilská sopka zahalila do mraku popela. Jedna z nejvíce aktivních sopek o sobě opět dala vědět po týdnu, kdy erupce sopky přerušila některé lety. Tentokrát se v kráteru otevřela nová trhlina, ze které se vyvalily tuny popela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Etna vychrlila tuny popelaVideo: AP

 
Článek

Erupce vypukla před půl desátou dopoledne. Mohutný mrak popela se dostal až do výšky 4,5 kilometrů. Jev byl následován vulkanickým chvěním a malým proudem lávy, který vytekl ze sopky.

Foto: Profimedia.cz

Erupce z nové trhliny v jihovýchodním kráteru

Úřady vydaly varování pro leteckou dopravu, ke zrušení letů však nedošlo. V sobotu odpoledne následně došlo k výraznému poklesu seismické a vulkanické aktivity. Sopka dýmala ještě v neděli ráno, malé množství popela se však stihlo ihned rozptýlit v ovzduší.

Podle pozorování se otevřela nová trhlina v jižní části jihovýchodního kráteru. V současnosti má jedna z nejaktivnějších sopek na světě krátery tři. Centrální kráter byl dlouho jediným, než však u vrcholu hory vznikly v 70. letech 20. století mohutnými erupcemi dva další.

Foto: Profimedia.cz

Menší proudy lávy v noci ze soboty na neděli

Poslední zaznamenaná erupce Etny pochází z minulé soboty, kdy byly úřady nuceny na 24 hodin zrušit lety z obou největších sicilských letišť.

Reklama

Výběr článků

Načítám