Hlavní obsah

Escobarova pevnost se před zraky místních poroučela k zemi

– Medellin
Novinky, nčs

Dům legendárního kolumbijského narkobarona Pablo Escobara byl srovnán se zemí. Demolice v bývalé Escobarově baště Medellinu byla provedena před zraky místních obyvatel. Kdysi šlo o jedno z nejnebezpečnějších měst světa, nyní je tak opět o jednu připomínku divoké doby méně. Na místě vyroste památník obětem drogové války, napsal server NDTV.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demolice Escobarovy rezidenceVideo: Reuters

 
Článek

Rezidence Monaco, jak ji sám Escobar pojmenoval, stála v luxusní čtvrti kolumbijské metropole a její demolice proběhla v pátek odpoledne středoevropského času. Bourání sledoval zástup místních obyvatel, kteří se tak rozloučili s další připomínkou nechvalně proslulé doby drogové války.

Foto: Profimedia.cz

Na místě vyroste připomínka obětí drogové války

Na místě zbouraného sídla nyní vyroste park, který bude připomínkou zhruba 46 tisícům oběti krvavé války v osmdesátých a devadesátých letech minulého století.

Foto: Profimedia.cz

Pablo Escobar na fotografii z roku 1988

Odstranění domu, který spíše připomíná opevněnou pevnost, část místních vítá, ozývají se však i hlasy, že se jedná o mazání historie. „Historii nemažeme, pouze se na ni musíme dívat ze správného pohledu. Z pohledu obětí a hrdinů té doby,“ uvádí na twitterovém účtu úřad starosty.

Osmipatrový dům nechal Escobar postavit v roce 1986 a se svojí rodinou žil v nejvyšším patře. V budově rovněž bydleli členové drogového kartelu.

Foto: Profimedia.cz

Kdysi bylo dům luxusní rezidencí

V roce 1988 dům poškodila exploze bomby, kterou do zaparkovaného auta umístil konkurenční kartel z města Cali. Při výbuchu zemřeli tři lidé, a ačkoliv se Escobar v době exploze v domě nenacházel, už nikdy se do sídla nevrátil.

Foto: Profimedia.cz

Pevnost se poroučela k zemi

Drogový boss Escobar byl zejména v osmdesátých letech minulého století symbolem obchodu s drogami v Kolumbii. Mezi obyvateli si však získával sympatie rozdáváním peněz a budováním infrastruktury v chudinských čtvrtích. Na oplátku jej lidé kryli před policií.

Foto: Profimedia.cz

V domě byl prý k vidění duch Pabla Escobara

Spravedlnosti unikal Escobar až do roku 1993, kdy byl policií zastřelen. Přesto se možná v pevnosti Monaco drogový magnát ještě objevil. V loňském roce zachytila návštěvnice domu fotografii, na které má být na balkóně Escobarův duch. Je tedy možné, že demolici sledoval i sám „El Patrón“, jak si nechával od svých kumpánů Escobar říkat.

Reklama

Výběr článků

Načítám