Hlavní obsah

Ekolog plaval 500 kilometrů po řece Hudson, aby upozornil na význam péče o vodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiapadesátiletý britský otužilec a ekolog Lewis Pugh přeplaval celou řeku Hudson ve Spojených státech od pramene až k ústí, což je 507 kilometrů. Touto akcí chtěl upozornit na význam péče o čistotu říční vody i konkrétně této americké řeky, napsal server BBC News.

Foto: Hans Pennink, ČTK/AP

Lewis Pugh

Článek

Do Battery Parku na newyorském Manhattanu doplaval ve středu, měsíc po zahájení své cesty v jezeře Lake Tear, které je jedním z pramenů Hudsonu. „Řeky jsou tepnami naší planety, a pokud chceme mít zdravou planetu, musíme mít zdravé řeky,“ řekl Pugh, na něhož na Manhattanu čekali příznivci i tisk.

„Když jsem plaval k Soše Svobody, myslel jsem jen na to, že každá věc, která je nám drahá, závisí pouze na tom, zda budeme schopni pít čistou vodu, dýchat čistý vzduch a starat se o naši planetu, aby byla obyvatelná,“ dodal muž oděný jen do plavek.

Čápi ve Španělsku se kvůli klimatickým změnám živí odpadky

Koktejl

Pugh si svou plavbu pečlivě načasoval, aby do New Yorku dorazil těsně před začátkem zasedání Valného shromáždění OSN. Na něm se bude hlasovat o mezinárodní smlouvě o ochraně oceánů, která má chránit biologickou rozmanitost v mezinárodních vodách. A vyzval světové lídry, aby dodržovali loni přijatou konvenci o ochraně biodiverzity. Ta slibuje do roku 2030 ochránit téměř třetinu světové pevniny, vnitrozemských vod a oceánů.

„Byla to neskutečná výzva a teď jsem zcela vyčerpaný, ale také se cítím velmi motivovaný,“ řekl Pugh poté, co doplaval na břeh. Připomněl, že řeka Hudson patřila v minulosti k těm nejvíce znečištěným na světě.

Dříve nemožné

V jejím okolí stály továrny a na březích se válely staré pneumatiky, ale situace se zlepšuje. Ekolog dodal, že plavání v Hudsonu by ještě před 50 lety nebylo možné, protože by z toho vážně onemocněl.

Pugh se několik týdnů potýkal s únavou a bolestmi ramen. Vyhýbal se vlečným člunům a plastovým odpadkům houpajícím se na hladině, napsala agentura AP. Plavec trval na tom, že veškeré nepohodlí stojí za to, aby upozornil na Hudson a důležitost čistých řek.

Rodák z jihoanglického přístavního města Plymouth již dříve plaval v extrémních podmínkách, aby připomněl nutnost ochrany řek a klimatu. V červenci 2007 plaval na otevřeném moři u severního pólu, aby upozornil na tání ledovce. V roce 2018 přeplaval Lamanšský průliv podél, od mysu Land's End na západním výběžku poloostrova Cornwall až do Doveru. Na podporu čištění oceánů tehdy za 49 dnů uplaval 560 kilometrů.

Sedmdesátiletý Ind uplaval dva kilometry, aby zachránil krávu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám