Hlavní obsah

Eiffelova věž v noci opět jiskří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Eiffelova věž se o letním slunovratu zahalila do staronového nočního hávu, který ji zdobil při příchodu roku 2000. V sobotu krátce před půlnocí bylo slavnostně rozsvíceno 20 tisíc světélkujících žárovek, které budou 320 metrů vysokou dominantu Paříže zdobit po dalších deset let.

Foto: Archiv FBM Zlín

Talentinum 2012

Článek

Pařížský starosta Bertrand Delanoë spustil rej světel před zcela zaplněným Martovým polem. Davy Pařížanů a návštěvníků metropole sem přilákala nejen tato událost, ale i megakoncert, který se konal v rámci populárního Svátku hudby.

Vystoupila na něm řada francouzských hvězd pop-music i zahraničních hostů, například Robbie Williams či Eros Ramazzotti. Eiffelovka pak o nejkratší noci v roce výjimečně zářila až do rozbřesku. Při běžném provozu se stříbrné blesky rozsvěcují po západu slunce každou celou hodinu vždy na deset minut, ve zbývajícím čase věž zlatavě svítí jako dříve.

Největší podívaná je každou noc připravena pro ty, kdo nechodí brzo spát. V zimě hodinu a v létě dvě hodiny po půlnoci těsně předtím, než všechna světla na Eiffelovce zhasnou, na posledních deset minut září nejen 20 tisíc blesků ve tvaru pyramidy, ale i 10 tisíc běžných žárovek. Jiskřícím osvětlením se mohla železná dáma pyšnit poprvé při příchodu roku 2000. Provizorní systém ale vydržel jen rok a půl.

Další inovace zase za deset let

Blýskající věž však řadě Pařížanů chyběla natolik, že psali na radnici, aby Eiffelovku znovu nechala světélkovat do noci. Radnice se nakonec rozhodla, že do "miléniového" hávu zahalí věž znovu, tentokrát ale až do roku 2013. Tato myšlenka se zpočátku příliš nezamlouvala Pierru Bideauovi, který má od roku 1986 na starosti koncepci osvětlení Eiffelovky.

"Měl jsem obavy, že se to lidem omrzí. Nemám na mysli turisty, ale Pařížany," uvedl Bideau. V hlavě má prý nicméně ještě několik nápadů, jak věž nazdobit. "Držím je zatím v tajnosti a nabídnu je za deset let," dodává tajemně. Instalace vylepšeného systému, který stál 4,5 miliónu eur (145 miliónů korun), trvala pět měsíců. Bezmála třicítka horolezců musela na nejnavštěvovanější placenou památku na světě připevnit kromě 20 000 speciálních žárovek i 40 kilometrů kabelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám