Hlavní obsah

Dvojice se zvěčnila při polibku nad Teheránem, policie oba zatkla

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránská policie zatkla pár kvůli fotografiím, jež dvojice sdílela na sociální sítě. Muž a žena jsou vyznavači parkouru a zvěčnili se při polibku na jedné z výškových budov v Teheránu. Policie označila takové chování za nevhodné a pobuřující, informoval server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Alireza Japalaghy během provádění parkouru

Článek

Fotografii zveřejnil před dvěma týdny na facebooku Alireza Japalaghy. Společně s nejmenovanou ženou zdolali jednu z výškových budov a na vrcholu se zvěčnili při polibku. Policie dvojici zatkla.

Co je to parkour?
Zakladatel disciplíny, Francouz David Belle popisuje parkour jako efektivní a účinný pohyb, jehož cílem je dostat se co nejrychleji z bodu A do bodu B. Obecně jeho vyznavači překonávají městské či přírodní překážky, výjimkou nejsou ani přeskoky ze střechy na střechu. Často je označován jako umění či sportovní disciplína.

„Na sociálních sítích byla zveřejněna fotografie mladého muže a dívky, kteří se nevhodně vystavují a jejichž chování není v souladu s náboženskými hodnotami. Tito lidé byli zatčeni,” citoval stanovisko íránských úřadů Independent s odvoláním na tamní agenturu Tasnim News Agency.

Ženská práva jsou v Íránu přísně omezena. Na veřejnosti je povinné nošení šátku a mít zakryté vlasy. Pokud žena takové nařízení poruší, hrozí jí až pětiletý trest odnětí svobody.

V Íránu odsoudili francouzskou antropoložku na šest let vězení

Evropa

Za fotografii, kterou Japalaghy, známý íránský traceur (vyznavač parkouru), pojmenoval jako „rozbřesk nad Teheránem”, byl její autor zatčen minulý týden v pondělí, pro ženu z fotografie, která je podle všeho jeho přítelkyní, si policie přišla o tři dny později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám