Hlavní obsah

Dvě mladé dívky zachránily z vln topící se manželský pár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pár britských šedesátníků se na začátku ledna dostal na Barbadosu do nebezpečné situace ve zpětném proudu. Naštěstí byly poblíž dvě mladičké Kanaďanky se závodní plaveckou průpravou a ty už si věděly rady.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čtrnáctiletá Emma Bassermannová a o rok mladší Zoe Ireland-Meklenseková z Montrealu byly začátkem ledna na Barbadosu na soustředění. Emma patří k mladým kanadským plaveckým nadějím a trénuje ji Zoein otec, takže i sama Zoe je velmi dobrou plavkyní.

V prvním lednovém týdnu si děvčata po tréninku vyšla ještě na poloprázdnou pláž užít si ve vlnách, ale najednou uslyšela slabé volání o pomoc.

Patřilo ženě, která se z posledních sil držela nad hladinou. Dívky jí pomohly na břeh a v tu chvíli se dozvěděly, že dále ve vodě zůstal působením zpětných proudů uvězněn ještě její manžel.

Emma neváhala, popadla svůj bodyboard a vydala se na záchranu, přestože čtyřiašedesátiletá žena dívkám říkala, ať to nedělají, protože jsou ještě velmi mladé a souboj s velmi silným proudem nemohou zvládnout.

Ale přestože v tu chvíli bylo na pláži i několik dospělých, nikdo se podle webu The Washington Post k ničemu neměl.

Když k děvčata k muži doplavala, nechala jej Zoe vylézt na prkno a za popruh uvázaný kolem kotníku jej začala táhnout do bezpečí.

Emma po celou dobu z bezprostřední blízkosti asistovala. Jako zkušené plavkyně věděly, že aby se dostaly z proudu, musí plavat souběžně s pobřežím, a tak se zanedlouho všichni sešli na pláži.

Osmašedesátiletý muž byl v té chvíli na pokraji sil, těžce dýchal a nemohl mluvit. „Ale pak nám oba moc děkovali a popisovali, jak je silné proudy odnášely na moře,“ popsala Emma dobrý konec.

„Jednaly jsme rychle, takže jsme nemyslely na nic jiného, než že je musíme co nejrychleji dostat do bezpečí. Ale řeknu vám, dost jsem se bála,“ řekla později Zoe.

A jejich odvahu i klidnou hlavu ocenily i barbadoské úřady, když je přijal místní politik a společně s velkým poděkováním jim dal drobné dárkové balíčky.

Ovšem Emminu matku tato událost nijak zvlášť nepřekvapila. Její dcera je prý velmi klidná a vyrovnaná, a když je ve vodě, počíná si vždy velmi aktivně, protože plavání podřizuje téměř všechno. Jejím cílem je totiž jednou startovat na olympiádě.

„Je to nejodhodlanější dítě, které znám. O olympiádě mluví už od svých šesti let,“ prozradila matka nadějné kanadské plavkyně.

Dramatická záchrana. Číňan pomohl na břeh starci, pod kterým se propadl led

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám