Hlavní obsah

Dvě aktivistky se přilepily k obrazům Andyho Warhola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K dalšímu z řady incidentů, při kterých aktivisté ničí umělecká díla, došlo ve středu v australské Canbeře. Dvě aktivistky se v Australské národní galerii přilepily k obrazu od Andyho Warhola.

Aktivistky se v australské galerii přilepily k obrazům Andyho Warhola.Video: Reuters

 
Článek

Na cyklu deseti obrazů, které chrání sklo, jsou vidět modré čmáranice. Následně si obě ženy k obrazu přilepily ruce. Video z incidentu následně na sociálních sítích zveřejnila skupina Stop Fossil Fuel Subsidies (Přestaňte s dotacemi na fosilní paliva).

„Andy Warhol v tomto ikonickém cyklu zobrazil konzumní styl života, který se zvrhl,“ uvedla aktivistka Bonnie Cassenová v prohlášení zveřejněném skupinou. „A nyní se zvrhl kapitalismus. Zatímco společnosti produkující fosilní paliva mají rekordní zisky, musejí rodiny rozhodovat, zda dětem koupí léky nebo jídlo,“ řekla.

Na videu je rovněž vidět člen ostrahy, který návštěvníky vyzývá, aby čin aktivistek nenatáčeli. Australská národní galerie bezprostředně po řádění aktivistek neuvedla, zda došlo k poškození samotného obrazu.

Jedná se již o několikátý případ za poslední měsíce, kdy se na sebe aktivisté snaží upoutat pozornost ničením uměleckých děl.

V říjnu aktivistky vychrstly rajčatovou polévku na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha v londýnské Národní galerii. Obraz byl sice za sklem, polévka ale lehce poškodila jeho rám. O něco později se pak jeden protestující přilepil k obrazu Dívka s perlou v haagské obrazárně Mauritshuis u díla nizozemského malíře Jana Vermeera. Před několika dny se aktivisté přilepili ke Goyovým obrazům v madridském muzeu Prado.

Aktivisté opět řádí. Tentokrát se přilepili ke Goyovým obrazům

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám