Hlavní obsah

Dvanáctiletá nevěsta pobouřila Norsko

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thea je dvanáctiletá norská dívka, jejíž blog nedávno zaplavilo množství fotek a příspěvků týkajících se její plánované svatby s o řadu let starším Geirem. Čtenáře to pobouřilo, věci ale nakonec byly úplně jinak.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svatba dvanáctileté norské dívky s o 25 let starším mužemVideo: Reuters

 
Článek

Thea psala na svůj blog, že už brzy nebude muset chodit do školy, protože se stane manželkou sedmatřicetiletého Geira, který se o ni postará. Zveřejňovala fotografie z příprav na svatbu — ochutnávky zákusků, zkoušku šatů i účesu... Čtenáři šíleli.

Někteří z těch, kteří pravidelně Thein blog sledovali, dokonce kontaktovali policii, aby ji upozornili na chystanou zvrhlou svatbu. Rozčilovali se nad tím, že je Thea sama ještě dítě a zanedlouho by se svým budoucím mužem měla mít rodinu.

Smutná realita všedních dní

Ve skutečnosti byl ale celý svatební kolotoč i následný ceremoniál v kostele jen začátek charitativní kampaně Plan International namířené proti dětským svatbám. Sobotním falešným svatebním obřadem dvanáctileté Norky byla v zemi spuštěna petice právě proti dětským sňatkům.

Podle údajů charitativní organizace bylo zhruba 142 miliónů dívek donuceno k sňatku před tím, než dosáhly 18 let. Dochází údajně až k 39 tisícům dětských svateb denně. Dokonce i některé čtenářky Theina blogu patří k těmto dívkám - jedenáctiletá Ranya z Bangladéše a patnáctiletá Latifa z Tanzanie.

Organizace doufá, že nápadnou provokací získala potřebnou pozornost, lidé si díky Theině příkladu uvědomí, co se dennodenně ve světě děje desítkám tisíc dívek a postaví se svým podpisem proti tomuto bezpráví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám