Hlavní obsah

Dva tepy za minutu. Srdce největšího tvora na světě se nepředře

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci pomocí elektrokardiogramu připojeného přísavkami k tělu plejtváka obrovského změřili poprvé v historii největšímu tvoru na světě srdeční frekvenci. Výsledky ukazují, jak zázračná dovede příroda být.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci poprvé měřili tlukot srdce u plejtvákůVideo: GOLDBOGEN LAB AT STANFORD UNIVERSITY, KURT HICKMAN/STANFORD NEWS SERVICE, Reuters

 
Článek

Plejtvák obrovský, který může vážit až 200 tun a měřit až 30 metrů, dokáže přežít při frekvenci pouhých dvou tepů za minutu. Této srdeční frekvence dosahuje, když se potápí za potravou. Maximální srdeční frekvence tohoto majestátního tvora činí pouhých 37 tepů za minutu. Té plejtvák dosahuje, když se vrací zpět nad hladinu, aby se nadechl.

Potápěče málem spolkla velryba

Koktejl

Obecně platí, že čím větší tvor, tím pomalejší je jeho srdeční frekvence. Srdce se snaží minimalizovat práci, kterou má s pumpováním krve do celého těla.

Lidé mají tep 50krát rychlejší, rejsci 500krát

Pro srovnání, lidský klidový srdeční rytmus se pohybuje mezi 60 až 100 tepy za minutu, při sportu dosahuje hodnot až dvou set tepů za minutu. Nejmenší savci světa rejsci mají naopak závratnou srdeční frekvenci až tisíc tepů za minutu.

Nová epidemie – srdeční selhání

Zdraví

Vědcům se unikátní objev povedl podle vlastních slov i díky troše štěstí, když se jim podařilo na ploutev plejtváka připojit speciální oranžovou přísavku, v které byl zabudován elektrokardiogramový (EKG) přístroj.

Hodnoty byly naměřeny 25. listopadu na velrybě dlouhé asi 22 metrů, kterou tým potkal u pobřeží Kalifornie poblíž zátoky Monterey Bay.

Reklama

Výběr článků

Načítám