Hlavní obsah

Důstojné pohřby zvířat v krematoriu se stávají běžnou záležitostí

Novinky, Petr Knötig, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Hračky a další drobnosti si v rakvích s sebou odnášejí do kremační pece domácí zvířata, se kterými se jejich majitel chce důstojně rozloučit v obřadní síni s krematoriem. Jde o jediné zařízení svého druhu nejen v ČR, ale i v zemích bývalého východního bloku, které je nyní ve zkušebním provozu v Brně - Chrlicích a zdá se, že se v kafilérii ze zvířat už nestane kostní moučka a budou mít pohřeb jako člověk.

Foto: Tomáš Vítámvás

výlet na Velkém Dářku

Článek

"Zatím jsme ve zkušebním provozu a od nového roku bychom měli dostat certifikát na plný provoz. V současné době můžeme dělat obřady a kremace pro veškerá chovná domácí zvířata do 80 kg. Zajišťujeme kremace a popřípadě i rozptýlení na louce pro zvířata nejen z Brna a jižní Moravy, ale i z celého zbytku republiky," řekl spolumajitel krematoria František Foltýn.

Podmínky stanoví zákon

Provoz krematoria musí splňovat všechna hygienická kriteria, které ukládá zákon o životním prostředí a veterinární zákon. Zvířata, která majitelé nechávají zpopelnit v krematoriu, musí mít ohledací protokol od veterináře, musí mít očkovací průkaz, kde je doloženo očkování proti vzteklině, a také musí majitel podepsat prohlášení, že zvíře nejméně 7 dní před smrtí nikoho nepokousalo.

"Obřad je stejný jako u lidí, jen je rychlejší. Pokud nám někdo zavolá, že mu doma uhynulo zvíře a chce mít jeho pohřeb, přijedeme kdykoliv až k němu. Zvíře naložíme do pytle, který je stejný jako u lidí, a umístíme do přepravní rakve. Pak se dohodneme na termínu kremace a "pokud to chce majitel hned, může jet za námi a vše uděláme na počkání," dodal Foltýn.

V obřadní síni se pak pozůstalí mohou rozloučit se svým miláčkem, dát mu do rakve libovolné hračky a pak se přes okno dívat, jak rakev za svitu svíce zajíždí do pece. Zhruba hodinu po kremaci si pozůstalí vyberou urnu a odnesou si ostatky své zvířete. Ty si mohou uložit doma nebo je rozptýlit na rozptylové louce, případně pohřbít.

Při obřadu zazní i hudba

"Zatím jsme tu měli pár obřadů, ale většina z nich je velmi dramatická a provází je pláč, který je mnohdy silnější, než u pohřbu člověka. Jsou i lidé, kteří nám tu zkolabují a velmi těžce nesou pohřeb svého miláčka, který byl členem jejich rodiny. My jsme ochotní každému vyjít vstříc a třeba mu zařídíme na přání hudbu nebo individuální pohřeb i v noci," dodal Foltýn.

Přestože sídlo jediné zvířecí pohřební služby je v Brně, pro Čechy je v Praze pracoviště s chladícími skříněmi, které uhynulé zvíře převezme a domluví termín převozu ke kremaci do Brna. Kontakty mají k dispozici veterinární ordinace.

A kolik majitel zvířete za kremaci zaplatí? Je to podle váhy zvířete se ceny pohybují od 2 do téměř 4 tisíc korun. V ceně je kremace, základní rakev a základní urna. Další služby, jako lepší rakev, proslov, luxusní urna, hudba či jiné jsou za další příplatek, stejně jako převoz zvířete ke kremaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám