Hlavní obsah

Důchodce našel Lochneskou příšeru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOCH NESS

Skotský důchodce našel při procházce okolo jezera Loch Ness tamější legendární příšeru, respektive její fosílii. Deník Daily Telegraph napsal, že sedmašedesátiletý Gerald McSorley našel zkamenělé pozůstatky dlouhokrkého masožravého vodního plaza, který žil asi před 150 milióny let.

Foto: Jazz Agency www.lachout.com

Laco Deczi, Christina Praga a Štěpán Markovič (Jazz u Rodena 2012)

Článek

"Doslova jsem o ní ve vodě zakopl. Když jsem se rukama opřel o zem, abych vyrovnal pád, všiml jsem si něčeho podivného a sebral to. Když jsem to očistil od zelených řas a uviděl texturu kosti, bylo mi jasné, že držím vzácnou fosílii," prohlásil penzionovaný obchodník s kovovým odpadem.

Pan McSorley narazil na čtyři perfektně zachovalé obratle plesiosaura, prehistorické nestvůry, která je nejčastěji spojována s popisem údajné Lochnesky. Fosílie zachovaná v šedém vápenci s kompletní míchou a žílami byla nalezena v mělké vodě jezera. Vědci Skotského národního muzea potvrdili, že jde o první fosílii svého druhu, která byla nalezena v Loch Nessu a dokazuje, že tam kdysi skutečně žila desetimetrová příšera.

Lyall Anderson, kurátor muzea, řekl: "Profesionální paleontologové podobné "poklady" v terénu obvykle hledají marně. Musíme panu McSorleymu pogratulovat. Jeho nález je opravdu jedinečný."

Reklama

Výběr článků

Načítám