Hlavní obsah

Dřív se používalo jako krmivo, dnes cena „černého zlata“ roste a zloději nelení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská policie zadržela pět lidí a další tři desítky vyšetřuje na svobodě kvůli krádežím plodiny, která se dříve používala zejména jako krmivo pro dobytek, ale nyní je označována za „černé zlato“. Jde o rohovník, z něhož se získává karobový prášek, označovaný za zdravější alternativu kakaa či čokolády. Informoval o tom deník El País, podle něhož cena této plodiny v posledních několika letech vzrostla více než trojnásobně.

Foto: Profimedia.cz

Rohovník obecný

Článek

Španělská policie nyní zadržela zloděje asi 114 tun lusků rohovníku v provinciích Cádiz, Valencie, Castellón a Málaga. Zadržené osoby jsou vyšetřovány kvůli krádeži či falšování dokumentů při nelegálním prodeji rohovníku.

„Před pěti lety stál kilogram rohovníku asi 40 centů, nyní je to mezi 1,4 a 2,2 eura,“ uvedl policista ze speciální jednotky pro vyšetřování krádeží v zemědělství. „Tato plodina se stala v potravinářství módou, dělá se z ní mouka, používá se také například jako zahušťovadlo k výrobě majonézy, zmrzliny nebo čokolády,“ dodal. Kromě toho má rohovník využití v kosmetice či farmaceutickém průmyslu a jeho cena dál roste.

Rohovník je označován také jako svatojánský chléb (traduje se, že ho s oblibou jedl svatý Jan) a je bohatý na bílkoviny, minerály a vitamíny. Má rovněž příznivý vliv na trávení a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Otec za trest snědl kraba, který štípl jeho dceru. Nakazil se parazity

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám