Hlavní obsah

Drákula byl Srb, tvrdí bělehradští historici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Rumunsko na pověsti o hraběti Vladovi Napichovači známém také jako Drákulovi postavilo turistický byznys. Slavné literární dílo přitom popisuje Drákulu jako upíra z Transylvánie. Skutečný Vlad Napichovač byl však podle srbských historiků jejich krajan.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Bran, který měl obývat hrabě Drákula.

Článek

Vlad Napichovač získal své přízvisko kvůli kruté metodě zabíjení svých oponentů a válečných zajatců, které napichoval na kůly. Spisovatel Bram Stoker se pak jeho krvelačností a krutostí nechal inspirovat a stvořil legendárního upíra Drákulu. Ten měl žít podle Stokerova literárního díla v Transylvánii.

Jenže reálný Vlad Napichovač z rodu Drákulů prý ovládal Valašsko, které hraničilo se Srbskem. A podle historika Jovana Deretiće byl pak nejhroznější z hrabat 15. století Srbem.

„Drákula byl na sto procent Srb. Na jeho náhrobním kameni se píše: "Tady leží Vlad Tepes (Vlad Napichovač), sluha boží. Je to psáno v srbštině. Jaký jiný důkaz chcete?“ obhajuje svou teorii o Drákulově národnosti historik Deretić.

Rumunští historikové to však odmítají a tvrdí: „Pravda je, že hranice tehdy byly mnohem méně jasné a nikdo opravdu neví, kdo vlastnil jakou oblast a kde začíná Transylvánie a kde končí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám