Hlavní obsah

Britský pár našel pod podlahou zlatý poklad. Má hodnotu milionů korun

O značném štěstí mohou hovořit britští manželé, kteří zcela náhodou zjistili, že se pod jejich kuchyní ukrývá poklad. Při výměně podlahy narazili na pohár po okraj naplněný zlatými, asi 400 let starými mincemi. Dohromady jich bylo 264, manželé je nyní dávají do aukce, kde jim mají vynést 250 tisíc liber, tedy přes sedm milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K jedinečnému nálezu došlo v roce 2019 ve vesnici Ellerby v Severním Yorkshiru. Poklad se nacházel pouhých 15 centimetrů pod podlahou domu, kde manželé už deset let žili. Při opravách objevili pohár ve velikosti plechovky coly, který byl po okraj naplněný mincemi, uvádí server Wales Online.

Po důkladné prohlídce odborníkem se zjistilo, že stáří mincí je datováno mezi léta 1610 a 1727, tedy do období vlády králů Jakuba I. Stuarta, Karla I. Stuarta a Jiřího I. Manželé zkontaktovali londýnskou aukční společnost Spink & Son, jejichž zaměstnanec určil hodnotu nálezu.

Původ pokladu byl pak vysledován k movité a významné kupecké rodině Fernley-Maistersových z Hullu. Tato rodina obchodovala se železnou rudou, uhlím a dřevem, někteří z jejích členů byli začátkem 18. století také členy britského parlamentu.

Jeden z rekordů

„Jde o fascinující a velmi významný objev. Nález čítá přes 260 mincí, jde o jeden z britských archeologických rekordů,“ uvedl dražitel Gregory Edmund. Doplnil, že manželé nikdy nevyužili detektor kovů, měnili zkrátka podlahu a poklad měli nejprve za elektrický kabel.

Podle zaměstnance aukční společnosti je nicméně záhadou, proč se v 18. století původní majitelé mincí rozhodli své jmění ukrýt, když existovaly banky. Edmund míní, že to poukazuje na složitou ekonomickou situaci té doby.

„Jako specialista na mince si nedokážu vybavit žádný podobný nález. Je pro mě tedy extrémní poctou, že ho můžu zdokumentovat pro budoucí generace,“ doplnil Edmund. Poklad půjde do aukce letos v říjnu.

Sucho odhalilo další poklad: Procházku dinosaura americkou řekou

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám