Hlavní obsah

Do římského Kolosea se opět vrátí gladiátoři

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Římské Koloseum, jeden z architektonických divů světa, má znovu ožít zápasy gladiátorů. Muži ve starověké zbroji budou svádět souboje před zraky diváků, jichž sem ročně zavítá na pět miliónů. Řím tak plánuje zvýraznit rok 2009 jako rok Kolosea.

Foto: Právo

Koloseum patří mezi architektonické divy světa.

Článek

„Nesmíme zakonzervovat historické monumenty, musíme je udělat zajímavější pro veřejnost, památky musí nově promlouvat k lidem,“ přiblížil záměr představitel městské rady Umberto Broccoli pro televizní stanici MSNBC. Nemá jít podle něj ovšem o atrakci v hollywoodském stylu, ale o seriózní historickou rekonstrukci.

Pozdrav „Morituri te salutant!“ (Jdoucí na smrt tě zdraví!)  tak znovu zazní z úst cvičených bojovníků podobně jako v americkém velkofilmu Gladiátor. Jen nepoteče opravdová krev a souboje budou předem nacvičené. Navíc nepůjde jen o samotný zápas, ve kterém diváci kdysi palcem nahoru či dolů rozhodovali o životě poražených, ale večerní program bude dotvářet i čtení latinských autorů jako byl Seneca.

Hudební koncerty tu už nebudou

Není ovšem zatím jasné, zda se souboje budou odehrávat přímo v aréně nebo mimo ni. Koloseum se s přijetím křesťanství začalo využívat k jiným účelům, až se nakonec ve středověku stalo obrovským kamenolomem. Aréna dnes odkrývá podzemní prostory, kde se skrývalo zázemí gladiátorských zápasů, jichž se účastnily desítky gladiátorů a nejrůznější druhy zvířat z celé římské říše.

Aréna Koloseafoto: Právo

Ačkoli ne všichni přijímají záměr obnovit zápasy gladiátorů bez výhrad, rada města jej podpořila, protože jde podle ní o lepší způsob využití, než byly koncerty populární hudby, jejíž vibrace architektonický div světa narušovaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám