Hlavní obsah

Čapí baťůžkář Kryštof už je z Afriky doma

Právo, Ivan Blažek

Anabáze čápa Kryštofa skončila, v úterý dorazil domů do západních Čech, přistál v Polžicích u Horšovského Týna. Cestu z Afriky delší než pět tisíc kilometrů mohli ornitologové sledovat díky miniaturní satelitní vysílačce, kterou si pták nesl na zádech.

Foto: DESOP

Takto zachytili Kryštofa ornitologové v Německu.

Článek

„Máme obrovskou radost,“ uvedl Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů. „Je to náš první čáp bílý s vysílačkou, který se z daleké Afriky vrátil,“ dodal.

Před zimou 2019/2020 se do Afriky vydali jiní dva čápi s „baťůžkem“, jejich stopa se ale ztratila minulý rok v březnu – v jednom případě u Kilimandžára, v druhém v Súdánu. Třetí čáp vybavený sledovacím zařízením se dlouho držel v Pasově. „Loni se k našemu překvapení rovněž vydal do východní Afriky, ale už o něm nemáme žádné zprávy,“ řekl Právu Makoň.

Na západ Čech se vrací čáp Kryštof sledovaný satelitní vysílačkou

Domácí

Kryštof trávil zimu v Senegalu

Kryštof si pro přezimování vybral Senegal a ještě počátkem dubna se potuloval po Maroku.

„V neděli 4. dubna se konečně odlepil a za pomoci příznivého větru překonal Gibraltar. V následujících dnech se hlásil ze Španělska a Francie, až dorazil do sousedního Německa,“ sdělil Makoň. Němečtí ornitologové čápa dokonce vyfotografovali. Že jde o Kryštofa, bylo jasné z čísla na odečítacím kroužku. V úterý opeřený cestovatel překonal posledních 250 kilometrů z německého Lauchheimu do Polžic. A vrátil se jak podle grafikonu. „Vždycky říkám, že termín do 15. dubna je pro přílet čápů normální a zároveň je ještě jistotou na standardní průběh hnízdění,“ poznamenal Makoň.

Jak to bude s hnízděním u Kryštofa, je ale ještě otázka. „V Polžicích je na lampě veřejného osvětlení nové hnízdo páru čápů, loni jsme tam kroužkovali tři čápata. Zda tam hnízdil právě Kryštof, ale není jisté, stejně jako to, zda hnízdo neobsadil jiný pár,“ dodal Makoň.

Další kácení bez povolení vyvolalo bouři

Domácí

Sledovaný pták je čtyři roky starý, kroužek na nohu dostal jako mládě v Brodě nad Tichou. Solární vysílačkou ho plzeňští ornitologové vybavili loni, když jej vykurýrovali po pádu z vysílače.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám